Jump to content

Michael Schumacher tüdőgyulladást kapott

2014. 02. 13. 19:52

A Bild értesülései szerint Michael Schumachernek egy súlyos betegséggel is meg kell küzdenie, miközben továbbra is kómában fekszik. Az orvosok nem erősítették meg a tüdőgyulladás tényét. Német lapértesülések szerint tüdőgyulladást kapott Michael Schumacher, aki másfél hónapja fekszik kómában a december végén elszenvedett síbalesete után. A betegség tényét sem Schumacher szóvivője, Sabine Kehm, sem a grenoble-i egyetemi kórház orvosai nem erősítették meg, a Bild azonban közeli forrásokra hivatkozva közölte a hírt, hozzátéve, ismét életveszélyes a sportoló állapota.

A baleset óta mesterséges kómában tartott Schumachert körülbelül két hete próbálják felébreszteni az altatószerek folyamatos csökkentésével, a Bild szerint azonban a folyamatot szüneteltethetik a tüdőgyulladás miatt. A betegség gyakran előfordul a hosszú ideig kómában fekvő betegeknél, és komoly veszélyt jelent a szervezetükre. Schumachert ezért most állítólag erős antibiotikumokkal kezelik.

A hamburgi Asklepios Klinika professzora, Dr. Heinzpeter Moecke úgy véli, Schumacher feltételezett tüdőgyulladásához hozzájárulhatott, hogy valószínűleg még mindig géppel lélegeztetik. „Az endotracheális tubus miatt a beteg nem tud köhögni, így nem képes megválni a felesleges váladékoktól” – nyilatkozta. „Egy egészséges ember percenként többször köhög vagy nyel. Ezt általában észre sem vesszük, de megvédi a tüdőt.”

A gphirek.hu cikke szerint Moecke elmondta, a betegség a kómában fekvő páciensek esetében sokkal komolyabb kockázattal jár, „hiszen a szervezet kevesebb oxigénhez jut, és általánosságban is nagyon legyengült.” Az orvos szerint a tüdőgyulladás kezelésére 7-10 napon keresztül szoktak antibiotikumokat használni, és javulás esetén az ezt követő 3-4 nap után mondható ki, hogy a beteg túl van a veszélyen.

A Forma-1 korábbi főorvosa, Gary Hartstein szerint Schumacher esetében „szinte elkerülhetetlen” volt a tüdőgyulladás, hiszen a hasonló helyzetben lévő betegeknél „ez inkább szabály, mint kivétel.” Bár Hartstein nem akarja alábecsülni a tüdőgyulladás veszélyeit, szerinte Schumachernek jó esélye van a betegség legyőzésére.

Hartsteinelmondta, ebben a helyzetben rengeteget számít a sérülés előtti kiváló kondíciója, majd Moecke magyarázatát is spekulációnak minősítette. „Abból, hogy tüdőgyulladást kapott, igazából nem derül ki, hogy képes-e önállóan lélegezni.”

foto: elamigodelpueblo.com

sportrajongo.hu/gphirek.hu