Jump to content

A fokozatos ébresztés állapotában Michael Schumacher

2014. 01. 29. 15:06

A L'Equipe francia sportlap szerint a "fokozatos ébresztés" állapotába helyezték a december 29-i síbalesete óta mesterséges kómában fekvő, hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyzőt, Michael Schumachert. A volt pilóta "pozitívan reagált" az ébresztés folyamatára, amelyet a hét elején kezdtek meg - írta szerdán a lap. A L'Équipe úgy tudja, hogy az orvosok eléggé stabilnak ítélték meg az elmúlt napokban az állapotát ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni az ébresztési folyamatot.

A grenoble-i egyetemi kórház, amelynek idegsebészeti osztályán ápolják Schumachert, egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Jean-Luc Truelle professzor, a Párizshoz közeli surenes-i kórház idegsebészeti osztályának korábbi vezetője szerint a 45 éves pilóta balesete óta eltelt a maximális idő ahhoz, hogy megkezdődjön az ébresztés. A szakértő szerint ennek első lépése az érzéstelenítő mennyiségének csökkentése.

A beteg ilyenkor kinyitja a szemét, a legfontosabb kommunikációs képessége helyreáll, amit olyan egyszerű utasítások végrehajtatásával ellenőriznek, mint például "csukd be a szemed", "nyisd ki a szád", "szorítsd meg a kezem". A L'Équipe szerint Schumachernél helyreállt ez a képesség.

A lap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a következő két hónap "zavaros időszak" lesz a volt pilóta számára, amelyet letargikus állapotban fog tölteni. A professzor szerint a teljes felépülés akár évekig is eltarthat egy ilyen súlyos fejsérülés után.

Schumacher a franciaországi Méribelben történt síbalesetében szenvedett súlyos fejsérüléseket, azóta a grenoble-i kórházban ápolják. Állapotáról keveset tudni, hivatalos információkkal csak menedzsmentje, illetve a kezelőorvosok szolgálhatnak. A baleset után Schumacher állapota életveszélyes volt, kétszer operálták meg, a második beavatkozás során vérömlenyt távolítottak el az agyából. Állapota az utolsó, január 17-i hivatalos tájékoztatás szerint stabil.

foto: magyarhirlap.hu

sportrajongo.hu/MTI