Jump to content

Temetni kell-e Guardiolát?

2017. 03. 16. 18:40

A Manchester City katalán menedzserének csapata gödörben van és sokak szerint maga a szakember is. Megfeneklett a pályafutása az egykori sikeredzőnek, vagy csak nem találja csapatát, esetleg szupersztárok nélkül csak ő is egy átlagos edző? 

 
 
Köztudott, hogy a manchesteri kékeknél nem sajnálják a pénzt a tulajdonosok, ennek köszönhetően pedig egy angliai középcsapatból európai top klubbá avanzsáltak az elmúlt években. Jelenleg az együttest irányító Pep Guardiola a világ legjobb szakemberei közé tartozik, azonban elképzelhető, hogy ő sem számított ilyen nehéz feladatra, amikor a szigetországba szerződött.

A City kitűnő játékosokból áll, azonban a spanyol trénernek itt nincs egy szupersztár sem a kezében, mint a Barcelonánál Lionel Messi, vagy a Bayern Münchennél Robert Lewandowski, akik mérkőzéseket döntenek el fordulóról-fordulóra. Sergio Agüero kitűnő labdarúgó, azonban Guardiola, igaz csak csipetnyivel, de erősebb játékosokkal dolgozott előző klubjaiban és szembetűnő az is, hogy a személyes viszony a játékos és edzője között nem felhőtlen. Egy szó, mint száz: Guardiola a világ legjobb menedzsere szupersztárokkal, de nélkülük nem képes a csodára.

A következő zavaró tényező a spanyol számára, hogy a világ bármely bajnokságában könnyebb megmagyarázni a vereséget, mint Angliában. A Premier League-ben szereplő csapatok minden apró mozdulatát figyelemmel követi a média és kíméletlenül szétszedik azt, aki hibázik, főleg ha egy top csapat, top menedzseréről van szó.

 Nem szabad megfeledkezni arról a nyomásról sem, ami azonnal Guardiola vállára került. Az angol bajnokságban, ahol a címvédő a 15. helyen áll, teljesen kiszámíthatatlan egy csapat sorsa. Spanyolországban és Németországban, ha átveszi egy menedzser a Barcelona vagy a Bayern München irányítását, nagy eséllyel a tabella élén fog végezni, nincsen akkora nyomás egy új vezetőedzőn, mint a Premier League-ben, ahol egyik pillanatban sem érezheti biztosnak betöltött pozícióját.

A spanyol szakembernek meg kell küzdenie saját makacsságával is, ugyanis a katalánoknál és a bajoroknál ugyanazt a taktikát 'erőltette' játékosaira és ugyanezt a játékstílust szeretné képviselni a City-vel, de rá kell jönnie, a Premier League nem alkalmas az úgynevezett 'tiki-takára'. A hibákra azonnal lecsapnak, a tempó magas, Guardiola pedig kénytelen lesz alkalmazkodni és rugalmasan kezelni a problémát, különben nem tud megragadni és maradandót produkálni a Manchester City kispadján.
(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, m4sport.hu / Fotó: twitter)