Jump to content

BL: a PSG kivégezte a Barcelonát

2017. 02. 15. 07:44

A végig egyértelmű fölényben játszó Paris Saint-Germain hazai pályán 4-0-ra legyőzte a Barcelonát a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A katalánok történetük során nem sokszor kaptak ki ennyire a BL-ben, továbbjutásukhoz leginkább a csoda kéne. 

 

A PSG kezdte jobban a mérkőzést, a 4. percben Matuidi indult vola meg a bal oldalon, ám a kapujából messzire kifutó Ter Stegen tisztázott előle. Két perccel később Cavani kapott remek indítást a bal oldalon, a katalán tizenhatoson belül áttette a jobb lábára a labdát, de lövése lepattant a blokkról, Draxler ismétlése pedig elkerülte a kaput.

A 11. percben Ter Stegen mentette meg góltól a Barcelonát: Matuidi tört be a bal oldalról a tizenhatoson belülre, lövését bravúrral öklözte ki a német kapus, Rabiot ismétlését pedig meg is fogta. A 18. percben megszerezték a vezetést a házigazdák: a 29. születésnapját éppen kedden ünneplő Di María végzett el szabadrúgást 20 méterre a kaputól, bal lábbal a bal felső sarokba csavarta a labdát. Ter Stegen mozdulni sem nagyon tudott a lövésre. Az argentin egyébként Suárez fölött lőtte el a labdát, aki a sorfalban állva olyan rossz ütemben akarta kifejelni a labdát, hogy szinte úgy tűnt, mintha előzékenyen lehajtaná a fejét.

A 27. percig kellett várni az első igazi Barcelona-helyzetre: Neymar indult meg középen, remekül indította a jobb oldalon kilépő André Gomest, Trapp azonban remekül jött ki és szögletre mentett.

A 34. percben megduplázhatta volna előnyét a PSG, Draxler tört be a bal oldalon a tizenhatoson belülre, éles szögből lőtt, Ter Stegennek sikerült belekapnia a labdába, ha nem ér bele, valószínűleg gól. Az elvégzett sarokrúgás után kavarodás alakult ki a Barcelona kapuja előtt, az ide-oda pattogó labdát végül Ter Stegen megszelídítette. Öt perccel a szünet előtt újra betalált a PSG: Messi vesztett labdát a pálya közepén, Verrati indította a jobb oldalon induló Draxlert, aki kilőtte a hosszú sarkot.

A második félidőre is a házigazdák jöttek ki lendületesebben, az 55. percben meg is szerezték a harmadik góljukat: Di María 20 méterről lőtte ki a hosszú sarkot, Ter Stegen hiába nyújtózkodott, esélye sem volt elérni a pazarul csavart labdát.

Három perccel később Kurzawa beadására az Umtitit megelőző Cavani érkezett a kapu elé, de centikkel lemaradt a labdáról. A 71. percben Cavani megszerezte pályafutása első gólját a Barcelona ellen: Meunier cselezte ki zseniálisan Neymart, jó 40 méteren keresztül vezette a labdát, majd indította az uruguayit, aki futtából védhetetlenül lőtt a rövid sarokba.

A 79. percben végre a Barcelona is eljutott egy helyzetig, de Neymar lövése elkerülte a kaput. Négy perccel később egy szöglet után szépíthettek volna a katalánok, de Umtiti közvetlen közelről kapufát fejelt.

A Paris Saint-Germain vezetőedzője, Unai Emery - aki az elmúlt három idényben megnyerte az Európa Ligát a Sevilla élén - hat döntetlen és 16 vereség mellett most győzte le második alkalommal a Barcelonát. Legutóbb 2008-ban, a Celtic ellen fordult elő, hogy a Barca két gólt kapott egy BL-meccs első félidejében az egyenes kieséses szakaszban. A katalán együttes története egyik legsúlyosabb idegenbeli vereségét szenvedte el a BL-ben. Korábban már kétszer is kikapott 4-0-ra, először 1994 tavaszán az AC Milan elleni athéni döntőben, majd 2013 áprilisában a Bayern München otthonában, az elődöntő első meccsén.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Paris Saint-Germain (francia) - FC Barcelona (spanyol) 4-0 (2-0)
Párizs, Parc des Princes
gól: Di María (18., 55.), Draxler (40.), Cavani (71.)

 

A játéknap másik mérkőzésén:
Benfica (portugál)-Borussia Dortmund (német) 1-0 (0-0)
gólszerző: Mitroglu (48.)

A visszavágókat március 8-án rendezik.

(Forrás: sportrajongo.hu;M4Sport.hu/Fotó:twitter)