Jump to content

Mi a közös Zizuban és a dinnyében?

2016. 01. 06. 09:45

Nagy várakozás övezi, egyszersmind kételyek is kísérik futballkörökben Zinedine Zidane-nak, a Real Madrid új vezetőedzőjének kinevezését. A legendás játékos ugyebár nem rendelkezik komoly edzői tapasztalatokkal, ezért a spanyol sajtó visszafogottan értékeli a megbizatását, mondván amíg nem bizonyított, addig ugye nem lehet tudni, hogy ő jelenti-e a legjobb megoldást a Real számára.

A királyi klub korábbi legendás játékosa, aki hétfőn lépett az aznap elbocsátott Rafael Benítez helyére, kedden jelentős érdeklődés közepette tartotta meg első edzését a blancóknál a tartalékcsapat stadionjában. Gyakorlatilag telt ház, mintegy hatezer néző fogadta őt és a Real-játékosokat, akik hatalmas éljenzés és tapsvihar közepette kezdték meg a tréninget az Alfredo Di Stéfano stadionban.

A 43 éves francia szakember, aki eddig a Real Madrid harmadosztályban szereplő együttesét, a Castillát irányította, hétfő este úgy nyilatkozott, hogy sokkal izgatottabb, mint amikor játékosként a fővárosiakhoz szerződött. Zidane 2001 és 2006 között szerepelt a Realban.

Edzői kinevezését a felfokozott várakozást tükröző megnyilatkozások mellett kérdőjelek is kísérik a spanyol sajtóban. A lapok ugyan egyetértettek abban, hogy Rafel Beníteznek át kellett adnia a helyét, Zidane kinevezésének megítélésével kapcsolatban azonban nem mernek határozottan állást foglalni, a kommentálók bizonytalanok.

Zidane nevének kezdőbetűi ihlették meg a Marcát, amely az új tréner címlapfotója alá azt írta: "la soluZZion" (a megoldás). Ugyanakkor a legolvasottabb spanyol sportlap értékelése szerint a "labdarúgó-legenda" kinevezése rizikós fogadás, mivel trénerként korlátozott tapasztalattal rendelkezik.

A Mundo Deportivo "edzőfalónak" nevezi Florentino Pérez klubelnököt, míg az El País szerint bár "Florentino a Zidane-mítoszba kapaszkodik", nem lehet tudni, hogy "ő-e a megfelelő edző", mivel ilyen szinten még nem bizonyíthatott.

Hasonló hangot üt meg a Marca is, amikor úgy fogalmaz: "ugyanaz a gond az edzőkkel, mint a dinnyével: amíg nem nyitod fel, nem tudod, hogy édes-e vagy ehetetlen".

Az El Mundo értékelése szerint "Florentino a galaktikusához folyamodott, hogy helyreállítsa a rendet Madridban", ugyanakkor rögtön jelzi: Zidane-nak ezen a szinten nincs edzői tapasztalata.

A Real Madrid 18 fordulót követően 37 ponttal a harmadik helyen áll a spanyol bajnokságban. Hátránya négy pont a városi rivális Atlético, illetve kettő a címvédő, egy mérkőzéssel kevesebbet játszott FC Barcelona mögött.

(Forrás:mti/Fotó:beinsports.com)