Jump to content

Henrik Larsson: 44!

2015. 09. 20. 12:35

Ma ünnepli 44. születésnapját Henrik Larsson, a svéd válogatott, a Feyenoord, a Celtic, és a Barcelona egykori csatára.

Az 1971-ben született Larsson már hat éves korában a neves svéd utánpótlás-nevelő klubnál, a Högaborgsnál rúgta a labdát. A zöld-foki szigetekről származó édesapa és svéd anya gyermeke 17 évesen aláírta első profi szerződését. A Högaborgstól négy idény után az akkor a svéd másodosztályban szereplő Helsingborgshoz szerződött, ahol két idény alatt 56 meccsen 50 gólt helyezett el az ellenfelek hálójában.

Ezzel felhívta magára fél Európa figyelmét és végül a Feyenoord vette meg, közel 300 ezer angol fontnak megfelelő összegért, amit azért akkoriban nem fizettek ki mindenkiért. Rotterdambam így összeállhatott az utolsó nemzetközi szinten is jegyzettnek nevezhető csatársor, amelyben magyar résztvevő is szerepelt: a Kiprich-Larsson páros. Noh, csak két évig játszottak együtt, a 8 év különbség ellenére a svéd állítja, rengeteget tanult példaképétől, „Kipricstől”, s azóta is tartják a kapcsolatot.

Négy év múlva, 1997-ben nem tudott megállapodni szerződés-módosításáról a holland vezetőkkel, a skót Celtic pedig lecsapott rá, és 650 ezer fontért meg is szerezte az addigra már az 1994-es világbajnokságon bronzérmet szerző csatárt. A Celticnél gyakorlatilag királlyá vált, 7 év alatt négy bajnoki címet nyert, 2001-ben Európa legjobb góllövőjeként Aranycipős lett, úgy, hogy egy évvel korábban súlyos lábtörést szenvedett, és hosszú hónapokat kihagyott. 2004-ben távozott a keltáktól a Barcelonához úgy, hogy 315 mérkőzésen lőtt 242 gólt – minden hivatalos mérkőzést egybevetve.

A katalánokkal két spanyol bajnoki címet, valamint 2005-ben Bajnokok Ligáját nyert. 2007-ben rövid ideig a Manchester United játékosa lett.Pályafutásának utolsó szakaszát a Helsingborg játékosaként töltötte,innen vonult vissza az aktív futballtól. Pályafutásának utolsó mérkőzését 2009. október 28-án játszotta.

(Forrás: sportrajongo.hu/wikipédia; fotó: sportrajongo.hu/theguardian.com)