Jump to content

FIFA - nincs az a botrány, amely ártana Blatternek

2015. 05. 30. 08:19

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán. Blattert nyugodtan nevezhetjük a nemzetközi futball legnagyobb túlélőjének, hiszen úgy tűnik nincs az a botrány, ami letaszíthaná képzeletbeli trónjáról.

Akik azt hitték, hogy a zürichi letartóztatások bármilyen hatással is lesznek a FIFA-elnökválasztás végeredményére, azok jó nagyot csalódtak. Mert lehet, hogy az UEFA tagországok és az USA, valamint Kanada elhatárolódott Sepp Blattertől a nemzetközi szövetség évek óta támadások kereszttüzében lévő vezérétől, a többieknek köszönhetően még így is simán nyerte a versenyt a jordán herceggel szemben és készülhet ötödik ciklusára.

Úgy tűnik Blatter számára nincs az a vesztegetési ügy, amely karrierje végét jelenthetné. Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot. A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez. A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:fanatik.ro)