Jump to content

BL: döntős a Juve, ezúttal sem lesz címvédés

2015. 05. 14. 00:00

A Juventus 1-1-es döntetlent ért el a címvédő Real Madrid otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének szerdai visszavágóján, így megőrizte az első mérkőzésen kiharcolt egygólos előnyét, és bejutott a fináléba. A torinói együttes 2003 után lehet újra BL-döntő résztvevője, a Berlini fináléban a Barcelona lesz az ellenfele. A Real búcsújával amúgy eldőlt, hogy a sorozat történetében - a '93-as "elnevezés" óta - továbbra sem sikerül egyetlen csapatnak sem a címvédés.

Hatalmas várakozás előzte meg a BL - időrendben - második elődöntőjét, melynek visszavágóját a címvédő Real Madrid hazai pályán játszhatott. Az előzetes papírforma madridi sikert jósolt, többen már az újabb El Classicót emlegették, hiszen a sorozat berlini döntőjébe kedden már beverekedte magát a Real legfőbb riválisa, a Barcelona miután búcsúztatta a Bayern Münchent. Carlo Ancelotti a Casillas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Kroos, Isco, Rodríguez – Bale, Benzema, C. Ronaldo összeállításban küldte pályára csapatát, míg a másik oldalon a Juventus a Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Pirlo, Pogba, Marchisio, Vidal – Morata, Tévez felállásban kezdte a madridi visszavágót.
Az első félidőben a Real Madrid nagy nyomás alatt tartotta a Juventust, és ez a nyomás a 23. percben Cristiano Ronaldo büntetőjének köszönhetően góllá érett. Ez volt a portugál aranylabdás támadó 307. gólja a madridi klub színeiben, ezzel beérte az örökrangsor második helyén a legendás Alfredo Di Stéfanót, és már csak a másik klubikon, Raúl áll előtte, ő 323 találattal fejezte be madridi pályafutását.
A fordulást követően feljavult a Juventus játéka, és rendkívül megfontoltan, tudatosan futballozott az olasz csapat, amelynek meg is lett az eredménye: az 58. percben Álvaro Morata kiegyenlített. Morata amúgy madridi nevelés, ám a vezetőség nem tartotta elég jónak ahhoz, hogy megtartsa és eladta a Juventusnak, igaz opciós joga van a visszavásárlásra, amivel lehet, hogy élni is fognak Madridban, lévén a párharc során Morata két gólt jegyzett. Nem sokkal később a vendégek akár el is dönthették volna a továbbjutást, de Claudio Marchisio lövését a 150. BL-mérkőzésén pályára lépő Iker Casillas óriási bravúrral hárította. A címvédő Real ugyan megpróbálta növelni a nyomást a hajrában, de az ekkor már három belsővel védekező Juventus könnyedén hárította el ezeket a próbálkozásokat, és az 1-1-es végeredmény olasz továbbjutást ért. A berlini fináléban így Barcelona-Juventus döntőt rendeznek, utóbbi részvételére talán senki sem számított.
Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Real Madrid (spanyol)–Juventus (olasz) 1-1 (1-0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 79 ezer néző, v.: Eriksson (svéd)
Továbbjutott: a Juventus, 3-2-es összesítéssel.
gólszerzők: C. Ronaldo (23., 11-esből), illetve Morata (57.)

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:foci-live.hu)