Jump to content

Csapatról-csapatra: Spanyol Nagydíj - 1. rész

2015. 05. 12. 11:00

Az elmúlt hétvégén Barcelonában folytatódott az idei Forma-1-es világbajnoki küzdelem. Elemzésünkben az összes istálló produkciójáról szót ejtünk, összehasonlítjuk a pilóták teljesítményét, majd megpróbáljuk felállítani a jelenlegi erősorrendet. Az első részben a Mercedes, a Red Bull, a Williams és a Ferrari produktumát vesszük górcső alá.

Mercedes: Nico Rosberg bahreini versenyen nyújtott teljesítménye előrevetíthette, hogy a német versenyző kész a visszavágásra: végül így is történt, hiszen rajt-cél győzelmet aratott, és egyértelműen gyorsabb volt brit csapattársánál. A Mercedes Spanyolországban újra megfoghatatlannak bizonyult, kettős győzelmükkel megerősítették vezető pozíciójukat az összetett pontversenyben. A tavalyi ezüstérmes szombaton és vasárnap is elhomályosította címvédő márkatársát, akinek azért meggyűlt a baja Sebastian Vettellel. Újra nyílt lehet a bajnoki csata?

Red Bull: Az osztrák istálló – több nagycsapathoz hasonlóan – igen sok újítással készült az európai idénykezdetre, ám végül csalódniuk kellett. Nemhogy közeledtek volna a Williamsekre, versenytempóban jelenleg a Lotus szintjén állnak, ráadásul szombaton simán kikaptak a Toro Rosso újoncaitól. Helmut Marko csupán az utolsó három versenyen számít dobogós helyezésekre, Christian Horner pedig még borúlátóbb, teljesen lemondott az idei szezonról. Az időmérőn Kvyat, míg a futamon Ricciardo végzett előkelőbb helyen.

Williams: A brit csapat megint észrevétlennek tűnt a hétvége során, ám érdekes módon komolyabb fejlesztések nélkül is, valamelyest felzárkóztak a Ferrarikra. Valtteri Bottas újabb remek hétvégén van túl, hiszen a szombati negyedik pozícióját egészen a futam végéig meg tudta őrizni, kivédekezve többek között Kimi Räikkönen támadásait. Felipe Massa elszúrta a kvalifikációját, a versenyen azonban minimalizálta a veszteségeket, így mindkét pilóta értékes pontokkal gazdagodott. Stabilan a harmadik erőt képviselik.

Ferrari: Kisebb visszalépésként értékelhető a maranellóiak Barcelonában nyújtott produkciója. Ugyan Vettel megint hozta a maximumot, a két Mercedes mögül rajtolva végül ugyanott, a harmadik pozícióban látta meg a kockás zászlót, ám a hátrányuk jóval nagyobb volt, mint az elmúlt hétvégéken. A német egy ideig kiválóan védekezett Hamilton ellen, ám az utolsó etapban nem volt esélye a brit riválisa ellen. Räikkönen egész hétvégén szenvedett, az időmérője elég pocsékra sikeredett, ám végül csak feljött az ötödik pozícióig, így összetettben még mindig tartja a negyedik helyét.

(Folytatjuk)

(Forrás:sportrajongo.hu;Fotó:sportfm.hu)