Jump to content

PL: Fabregas volt a kulcs a Chelsea bajonki címéhez

2015. 05. 05. 12:05

A hétvégén a Chelsea a Crystal Palace ellen biztosította be bajnoki címét a Premier Leagueben és a győzelem után rögtön megkezdődött a találgatás, hogy a londoniak végső győzelmében ki játszotta a kulcsszerepet. A kérdést talán nem is olyan nehéz megválaszolni, Cesc Fabregas volt sokak szerint az a bizonyos plusz, amely hozzá segítette a londoniakat történetük ötödik bajnoki címéhez.

Fabregas az idény elején érkezett a Barcelonától a londoniakhoz, José Mourinho külön kívánságára. A menedzser nem titkolta, csapatát a spanyol játékmester köré akarta építeni. A portugál szakember ahogy mondani szokás nagyot húzott ezzel a tervével, Fabregas ugyanis parádésan mozgatta a csapatot, 17 gólpassza és 3 gólja legalábbis erről tanúskodik. A statisztikák szerint a világ- és Európa-bajnok támadó a fenti mutatók mellett 85%-os pontossággal passzolt a PL-ben eddig lejátszott 32 mérkőzésén, 70 szerelést jegyez, ám ami még ennél is fontosabb, mindenkinél több, összesen 2260 passzt osztott ki a bajnoki idény eddig lejátszott mérkőzésein.

Nem túlzás kijelenteni, hogy Fabregasnak is bejött a váltás, hiszen korábban az Arsenalnál, de leginkább a Barcelonában nem értékelték eléggé. A londoniak az évek óta tartó furcsa átigazolási politikájuknak köszönhetően soha sem építettek köré megfelelően erős csapatot, a katalánoknál pedig Fabregas folyamatosan Iniesta és Xavi árnyékában volt kénytelen futballozni. Mourinho azonban bízott benne és a spanyol játékmester nem is maradt adósa, Eden Hazarddal karöltve bajnoki címig vezette a kékeket.

Fabregas nem véletlenül beszél szuperlatívuszokban portugál mesteréről.

"Imád nyerni. Nem azt mondom, hogy az eddigi menedzsereim nem szerették a győzelmet, persze, hogy szerették. De benne van valami különleges, ami mindenki fölé emeli, amit még másnál korábban nem tapasztaltam. Minden egyes edzés felér egy döntővel, a mentalitásunkat onnan hozzuk, minden edzés egy csata. Most már értem, hogy miért és hogyan nyert ennyi mindent karrierje során" - beszélt menedzseréről a Daily Mail hasábjain Fabregas.

Fabregas szinte szabad kezet kapott edzőjétől, Diego Costa mögött pedig lubickolt a szezon nagy részében. Számolatlanul ontotta a gólpasszokat, persze jó teljesítményében segítségére volt a jobb oldalon Hazard, a bal szélen pedig Willian, Costáról nem beszélve, aki gólra váltotta a spanyol átadásait.

"Fontosnak érzem magam a csapatban, ezt Mourinhonak köszönhetem. Engedi, hogy úgy játsszak, ahogy azt szeretném, érzem a bizalmat, ez pedig mérhetetlenül fontos. Éreztet velem olyan dolgokat, melyeket nagyon régen nem éreztem: azt, hogy fontos vagyok, hogy minden meccsen számít rám, sőt még az öltözőben is feladatokat kapok, motiváló beszédeket tarthatok a csapattársaimnál."

Mourinho terve tehát bevált, Fabregas vezetésével a Chelsea meg sem állt a bajnoki címig, jövőre pedig jöhet a BL, ahol szintén maradandót szeretnének alkotni a londoniak.

(Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:dailymail.co.uk )