Jump to content

Serie A: Roma-Napoli az európai kupaindulásért

2015. 04. 03. 18:00

Szombat délben a Stadio Olimpicoban egymásnak feszül a Roma és a Napoli. Bár mindkét csapat – különösen formáját tekintve – nagy valószínűséggel trófea nélkül zárja a szezont, a 2015/2016-os Bajnokok Ligája és Európa Liga indulást érő helyekért folytatott harcban minden pontnak jelentősége van, különösen akkor, ha azt a közvetlen rivális ellen szerzi az egyik csapat.

Kezdjük a fővárosiakkal, főképp azért, mert az idény elején még úgy festett, hogy valódi kihívói lesznek a Juventusnak. Rudi Garcia együttesének nagyszerű játékáról mi is cikkeztünk a Manchester City ellen a Bajnokok Ligájában elért idegenbeli 1-1 után, mely után a csoportkörből való továbbjutás egyszerű dolognak tűnt, a bajnokságban pedig 1 pontos hátrányban követték a torinói csapatot. A Bayern elleni hazai, történelmi vereséget (1-7) követően azonban valami megtört, és igen meredek zuhanórepülés vette kezdetét: számos, 4-5 mérkőzésből álló, győzelem nélküli sorozat, kiesés a Bajnokok Ligájából, a legújabb, már a szurkolók idegrendszerét is kikezdő bukás pedig a Fiorentinával szembeni búcsú az Olasz Kupától, egy otthoni, 0-3-as vereséggel. A helyzet azóta sem javult sokat: döntetlen hazai pályán a Juve, idegenben a Verona és a Chievo ellen, vereség otthon a Sampdoria ellen. A Cesena elleni idegenbeli győzelem sem volt valami veretes (1-0), arra azonban jó volt, hogy a Juventussal szemben meglévő 14 pontos hátrány ne duzzadjon tovább. A cél immáron egyértelmű: az automatikus BL-indulást jelentő második hely megtartása.

A Napoli bajnoki szezonja már az őszi kezdéssel „elrendeltetett”: a pocsék szeptember a kiesőhelyek közelébe sodorták a nápolyiakat, akik január környékére a dobogó alsó fokáig küzdötték fel magukat, azonban a Benítez érára oly jellemző kiegyensúlyozatlanság továbbra is sújtja a csapatot. Nem könnyíti meg a csapat helyzetét, hogy a spanyol mester távozása állandó jelleggel napirenden van (Spalletti, Montella, Mihajlovic a három fő jelölt), ugyanakkor ez sem szolgálhat magyarázatul az elmúlt hetek teljesítményére (2-0-s vezetésről 2-2 hazai pályán az Inter ellen, sima vereség Torinóban és Veronában, hazai pályán döntetlen az Atalanta ellen). Reménysugár lehet még az Európa Liga, ahol a legjobb 8 között van a Napoli, de nem vár rájuk könnyű feladat a Bundesligában a Bayernt is megleckéztető Wolfsburg ellen. Elsősorban azonban a bajnoki formán kell sürgősen javítania Higuainéknak, mert a második helyen álló Roma 6, a bombaformában lévő, sorozatban 5 meccset nyerő, és ezzel a harmadik helyig felkúszó Lazio 5, a negyedik helyen álló Samp 1 ponttal van előttük, és nem árt most már hátrafele figyelniük, mert a Fiorentina, amely még szintén érdekelt az Európa Ligában, 1 ponttal követi őket.

A mérkőzés szombat 12 órakor kezdődik.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/laacib.net/mundodeportivo.com)