Jump to content

Vb 2022: más zsebét már nem tömné szívesen a FIFA

2015. 02. 25. 14:30

A klubokkal nem bánik bőkezűen a sokak szerint a korrupció melegágyának számító Nemzetközi Labdarúgó Szövetség. A FIFA ugyanis kijelentette, hogy esze ágában sincs pénzügyi kompenzációt fizetni az európai kluboknak abban az esetben amennyiben novemberben és decemberben rendeznék meg a 2022-es katari világbajnokságot.

„Nem lesz pénzügyi kompenzáció. Hét év áll rendelkezésre a felkészüléshez” – reagált kissé fölényesen az európai egyesületeket tömörítő szervezet (ECA) kritikájára szerdán, Dohában Jérome Valcke FIFA-főtitkár, aki szerint az európai kluboknak el kell fogadniuk a módosítást, még akkor is, ha ez a megoldás nem tökéletes.
Karl-Heinz Rummenigge, az ECA vezetője kedden úgy nyilatkozott, „az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják”. Ezért azt várják, hogy kompenzációt kapjanak.
Az ECA mellett az európai profi ligák szervezete (EPFL) sem ért egyet a FIFA-testület által kedden javasolt novemberi-decemberi időponttal, mivel az szerinte hatalmas károkat okozna a bajnokságoknak.
A munkacsoport a dohai ülését követően ismertette, hogy novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es vb-t, egyúttal állást foglalt amellett, hogy a szokásosnál rövidebb, négyhetes tornára kerüljön sor.
Az eredeti, június-júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy melegre hivatkozva. A munkacsoport kedden elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot, továbbá a februárit is, mivel az ütközne az az évi téli olimpiával.A végső döntést a FIFA végrehajtó bizottsága hozza meg március 20-án, a zürichi ülésén.
A katari rendezést folyamatosan támadják, ez leginkább annak köszönhető, hogy a háttérben vesztegetés gyanúját emlegetnek. A France Football például nyilvánosságra hozott egy írást, melyben beszámolt arról, hogy a katariak másfél millió dollárért vették meg az afrikai szövetség két tagját. A francia szaklap szerint amúgy európai prominenseket is megkörnyékeztek a katariak, Nicolas Sarkozy akkori francia elnök és Michel Platini is a "zsebükben van", az UEFA elnöke állítólag a szavazás előtt találkozott a katari koronaherceggel, Platini ezt követően lett támogatója a katari pályázatnak.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó: