Jump to content

Hoeness és Effenberg is Lewandowskit védi

2015. 02. 24. 13:20

A német sportsajtó előszeretettel foglalkozik mostanság Robert Lewandowskival. Az ok prózai, a lengyel csatár úgy hagyta el a Borussia Dortmund csapatát, hogy a világklasszis csatárok között jegyezték, ám a bajoroknál többen úgy vélik, hogy idei teljesítményével nem támasztja alá világklasszis mivoltját, sőt egyesek már, mint rossz igazolást tartják számon. Ezzel nem mindenki van így, Dieter Hoeness és Steffan Effenberg egyaránt megvédte a Bayern-csatárt.

Robert Lewandowski a Borussia Dortmundnál töltött négy idénye alatt szárnyalt. Az első szezonban csupán 9 gólig jutott, de mihelyst megszokta a Bundesliga légkörét beindult a gólgyártás. A 2011-12-es szezont 30, a 2012-2013-ast 36, a 2013-2014-es idényt pedig 28 góllal zárta. Nem csoda, hogy lecsapott rá a Bayern München amelynek ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel válogatott játékos. Lewandowski azonban Pep Guardiola irányítása alatt egyelőre nem hozza azt a félelmetesen gólerős játékot, amelyet a BVB-nál megszokhattunk tőle és ezért ahogy várható volt ki is kezdte a német sportsajtó.
Lewandowskit sokan már mint félresikerült igazolást tartják számon, ezt mondják amiért 20 mérkőzésen egyelőre csak 10 gólig jutott. Jóllehet ez a mutató valóban vérszegénynek tűnik a korábbiakhoz képest, ám a lengyel teljesen más szerepben játszik a Bayernnél, mint a Dortmundnál, leaglábbis többek között ezt hozzák fel védelmében a legtöbben.
A bajorok korábbi legendás középpályása Steffan Effenberg is megvédte Lewandowskit, de a Lewa-táborba beállt Dieter Hoeness is aki szerint Guardiola koncepciójába egyszerűen jobban beleillik a lengyel, mint a horvát Mandzukic aki sértődötten távozott Münchenből és meg sem állt az Madridig ahol az Atléticonak lett meghatározó tagja és szinte ott folytatta, ahol Münchenben abbahagyta.
Lewandowski amúgy a statisztikák szerint nem lett rosszabb játékos, hiszen a lehetőségeinek 20.4%-át váltja gólra a Bayernnél, ez a szám a dortmundi időszakában csupán kicsivel volt jobb (22.2%). Amúgy pedig amennyiben a bajoroknál úgy döntenek, hogy mégsem tartanak rá igényt - nehéz lenne ezt elképzelni - akkor sem kell félnie, hiszen sorban állnak érte a kérők, többek között a Manchester United, ahol szívesen látnák Lewát Falcao helyén. Mondjuk olcsóbbnak olcsóbb lenne és annyi gólt, mint amennyit a kolumbiai lő mostanság, a lengyel fél lábbal is szerezne.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:derwesten.de)