Jump to content

Ligue 1: ma este Lyon - PSG

2015. 02. 08. 11:55

Ma este 9 órakor kerül sor a francia bajnokság egyik szuperrangadójára, az Olympique Lyon - Paris Saint-Germain mérkőzésre.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően izgalmasan alakul a francia bajnokság, azonban nem azokkal a szereplőkkel, akikkel a szakértők számoltak: a külföldi euró- és dollármilliókból "épülő-szépülő" Monaco és PSG közül igazán csak utóbbi vesz részt az aranyéremért folytatott harcban, nem várt ellenfelekre akadt azonban a Lyon és az Olympique Marseille személyében.

A Marseille szenzációsan kezdte a bajnokságot, mostanra azonban mintha megtorpanni látszana Marcelo Bielsa együttese (tegnap újabb pontokat veszítettek a Rennes otthonában), míg a Lyon épp ellentétes utat járt be: az igen gyenge szezonkezdetet követően a 21 gólos Lacazette vezetésével szárnyalni kezdett Rémi Garde edző csapata, és 49 pontjával vezeti immáron vezeti a Ligue 1 tabelláját. Úgy tűnik tehát, hogy a 2000-es évek "aranykora" után, a sorozatban begyűjtött 7 bajnoki címet szerző csapat pilléreit (Juninho, Benzema, Essien, Toulalan. Fred, Kallstrom) mostanra sikerült pótolnia szisztematikus munkával Jean-Michel Aulas elnöknek, aki a korábban már bevált szisztéma szerint valósította meg az újjáépítést: a kitűnő utánpótlásnak és megfigyelőhálózatnak köszönhetően ismeretlen, fiatal játékosokat szerződtetett, akiktől a bizalmat a kezdeti gyenge teljesítmény láttán sem vonta meg, ennek gyümölcsét pedig most ebben a szezonban láthatja igazán a francia publikum. A kérdés - mint ahogy a korábbi csapatnál is - az, hogy meddig sikerül megtartani az európai nagycsapatok érdeklődését már felkeltő játékosokat.

A PSG-nél ilyen kérdés nincs, a csapatot birtokló arab tulaj nagy valószínűséggel már a nyári erősítéseket tervezi - már amennyiben ezt a keretet lehet még tovább erősíteni. A kapuban az olasz válogatott Sirigu áll, a hátvédsorban Van der Wiel, Thiago Silva, Marquinhos és David Luiz állja az útját az ellennek, a középpályán válogatott játékosok játszanak (Pastore, Verratti, Matuidi, Lucas, Cabaye,Motta, és az új francia tehetség, Rabiot), elöl pedig az Ibrahimovic-Cavani-Lavezzi trió riogatja az ellenfél védelmét. Veretes névsor, a kritikák éppen ezért Laurent Blanc edzőt találják meg egyre gyakrabban, elsősorban a kreativitás és a tudatos játék hiányát számon kérve rajta.

Nagy derbire van tehát ma kilátás a Stade de Gerland stadionban, és amennyiben a Lacazette nélkül felálló hazaiak nyernek, előnyük 4 pontra hízhat a Marseille, és 5-re a PSG előtt.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; forrás: sportrajongo.hu/sport.fr/bbc.co.uk)