Jump to content

Spanyol foci: Atletico-Real ma délután

2015. 02. 07. 10:13

Ma délután 4 órakor a spanyol fővárosban kétszer 45 percre megáll majd az élet: egymásnak feszül a két legnagyobb madridi klub, az Atletico és a Real. Lássunk néhány érdekességet a derbi kapcsán a számok nyelvén!

A bajnoki címvédő és a tavalyi Bajnokok Ligája győztesének csatája Diego Simeone érkezését követően vált talán minden eddiginél élesebbé, a mai mérkőzés pedig a bajnokság kimenetelének szempontjából is nagy téttel bír: a Királyiak előnye jelenleg 7 pont a Matracosok előtt, és amennyiben ez ma estére nem csökken, könnyen a Barca és a Real versenyfutásává alakulhat a bajnokság.

Diego Simeone helyzetét megkönnyítheti, hogy 18 mérkőzés után először teljes kerettel dolgozhat. A hazatérő, és újra életjeleket mutató Torres-el, valamint Canival az Atletico beállíthatja a városi riválssal szembeni leghosszabb veretlenségi sorozatának rekordját: a tavaly májusban elveszített Bajnokok Ligája finálé óta a Matracosok a Spanyol Szuperkupa-döntő két mérkőzésén (1-1, 1-0), a szeptemberi, Bernabeuban lejátszott bajnokin (2-1), valamint idén januárban, a Spanyol Kupában is (2-0, 2-2) veretlenek maradtak városi riválisukkal szemben. A zsinórban 6 mérkőzéses veretlenségi rekordot az 1969/70-es szezonban állította fel a Luis Aragones edzette csapat, 2 győzelem és 4 döntetlen formájában. Ugyanakkor a 2013 májusában megnyert Spanyol Kupadöntő előtt utoljára 1999 júniusában tudott derbit nyerni az Atletico. A február amúgy nem a Matracosok kedvenc hónapja: tavaly e hónapban kaptak ki bajnokin Almeriában és Pamplonában, a Real pedig kettős vereséggel búcsúztatta őket a kupából.

A Carlo Ancelotti vezette Realnál több a probléma: habár Cristiano Ronaldo visszatérhet eltiltása után, Sergio Ramos, James Rodriguez, Pepe, Marcelo és Modric ilyen-olyan okokból történő hiányzása miatt valószínűleg soha nem látott összeállításban kezd a Real. Akiben bízhatnak a madridiak, az CR7: a háromszoros Aranylabdás egyik kedvenc ellenfele éppenséggel a városi rivális, 19 mérkőzésen 15 gólt rúgott, minden sorozatot figyelembe pedig 1 gól/meccs fölötti az átlaga.

Érdekesség, hogy ez a két csapat szerezte a legtöbb fejesgólt a bajnokságban, a hazaiak 19-et, a vendégek 14-et.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/l'Équipe twitter; fotó: sportrajongo.hu/madridom.hu/csakfoci.hu)