Jump to content

Chelsea: nem kell a Juvénak fizetnie Mutu drogozása miatt

2015. 01. 22. 11:27

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elfogadta a Juventus fellebbezését, így a torinói labdarúgóklub nem köteles kompenzációt fizetni a Chelsea-nek korábbi játékosa, Adrian Mutu miatt. Mint ismert az egykori román válogatott játékos kokain fogyasztás miatt kellett, hogy elhagyja a londoni klubot, ráadásul büntetésként igen komoly kártérítést kellett, hogy fizessen egykori csapatának.

Mutu ügye immáron több mint tíz éve, 2004-ben kezdődött. A csatár a Chelsea játékosa volt, ám a sikert és a gyorsan jött milliókat nem tudta egy könnyen feldolgozni és hamarjában a kokain rabja lett. Amikor a londoni klubnál rájöttek Mutu szenvedélyére, rövid úton lapátra tették a román csatárt, sőt a londoni együttes később kártérítést követelt a támadótól. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2008-ban nem kevesebb, mint 17.2 millió euró megfizetésére kötelezte a játékost.
A FIFA aztán 2013-ban - kissé érthetetlen módon - elrendelte, hogy az akkor még hét hónapos angliai eltiltását töltő Mutu tartozását az őt 2005-ben szerződtető Juventus és későbbi klubja, a szintén olasz Livorno fizesse ki a Chelsea-nek, de emiatt mindkét egyesület a CAS-hoz fordult. A Juventus most közleményben jelezte, hogy a Sportdöntőbíróság szerdán megsemmisítette a torinóiakra kiszabott kompenzációs díjfizetési kötelezettséget, s az ügy eljárási költségét a Chelsea-nek kell megfizetnie.
A londoni klub 2003-ban a Parma együttesétől vásárolta meg Mutut 19 millió euró fejében, majd a kokainbotrány után 15 millióért adta el a Juventusnak (33 mérkőzés, 7 gól), ahonnan Mutu útja két szezont követően a Fiorentinába (112, 54) vezetett. Firenze után a Cesena (28,8) következett, majd az Ajaccio (37, 11) végül pedig a román Petrolul Ploiesti (14,4). Mutu tavaly jelentette be, hogy befejezettnek tekinti pályafutását, annak ellenére, hogy kérőkben még akkor sem volt hiány.

(fg)
(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:stirile.rol.ro)