Jump to content

Tudnak-e még bízni az Arsenal-szurkolók Arsene Wengerben?

2014. 12. 13. 16:28

Arsene Wenger minden kétséget kizáróan a Premier League történetének egyik legjobb edzője. De biztos, hogy még mindig ő a legjobb választás az Ágyúsok kispadjára? Jonathan Wilson szakíró erre a kérdésre keresi a választ cikkében, amelyből a legfontosabb elemeket emeljük ki.

Az elmúlt évek történéseit látva egy sormintát lát maga előtt egy Ágyús szurkoló: nagy várakozások az év elején; a rosszabb eredmények után Wenger távozásának követelése, Wenger nyilatkozik, hogy még tervei vannak és jövőre biztos nyernek; a szurkoló ezt látva hűségesküt tesz szeretett csapata mellett, az év végére pedig az Arsenal odaér a Bajnokok Ligája-indulást garantáló 4. helyre. A Dortmunddal szembeni 2-0-ás hazai siker megtestesíti az Arsenalt: egy magabiztos, jó játékkal elért győzelem, amely megerősíti a csapatról alkotott szép jövőképet - egy igazán sehova sem számító mérkőzésen. A következő héten pedig a Stoke City, egy angol középcsapat otthonában 3-2-es vereség. Amikor igazán kellene, azokat a meccseket, amelyek nagyon kellenének a bajnoki címhez, amiket a Chelsea, a City "behúz", azokat az Arsenal nem tudja megnyerni. Bár a csapat pénzügyi lehetőségeit - főleg az Emirates építési költségei miatt - nem lehet egy lapon említeni a Chelsea, a United vagy a City lehetőségeivel, az sokatmondó adat, hogy tavaly az Arsenal játékosok éves bérköltsége meghaladta a Chelsea bértömegét. A szurkolók legfőbb problémája nem is a pénzügyi versenyben történő lemaradás, hanem a csapatszerkezet hiányosságai: 6 védő van a jelenlegi keretben, egy igazi labdaszerző középpályás nélkül.Wenger híresen nem fizeti túl a játékosokat, nem licitál világklasszis játékosokra, ami nem sok jóval kecsegtet a világfutball olyan időszakában, amikor PSG-vel, Cityvel, Chelseavel, Reallal kell versenytfutni. A szurkolók Wenger szemére vetik, hogy taktikailag sem tud újítani: amikor 1997-ben megérkezett, a gyors, rövidpaszos játék meghonosítása hatalmas újítás volt az angol labdarúgásban, azóta azonban nem tud lépést tartani a modern futballal: a Bajnokok Ligájában olyan csapatok ellen esik ki az Arsenal, akik taktikailag valami újat hoztak a modern labdarúgásba (Barcelona, Bayern).

Most, hogy az Emirates építési költségeinek törlesztése már nem terheli a büdzsét, Wengernek nagyobb lehetőségei lehetnek az átigazolási piacon, ezt mutatja Özil, Welbeck és Alexis Sanchez leigazolása is. Kérdés, hogy a francia mester a megfelelő ember továbbra is arra, hogy a rendelkezésre álló anyagi forrásokat felhasználva "betömje" a csapatszerkezetben található lyukakat, és visszavezesse a csúcsra az Arsenalt.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/bluesq.com twitter; fotó: sportrajongo.hu/sillyseason.com)