Jump to content

Bajnokok Ligája a számok tükrében

2014. 12. 11. 10:45

Szerdán a csoportkör utolsó fordulójával új szakaszába lépett a labdarúgó Bajnokok Ligája. A továbbjutott csapatokra az egyenes kieséses szakasz, míg a szurkolókra érdekes párharcok várnak. A sorsolást hétfőn tartják, addig is merüljünk el a számok tengerében, vizsgáljuk meg a statisztikai adatokat. Amennyiben érdekli Önt például, hogy melyik ország adja a legtöbb csapatot a legjobb 16 között, akkor feltétlenül olvassa el ezt a cikket.

A Bajnokok Ligájában a csoportkör során 96 mérkőzést játszottak el. A BBC összeállította a legérdekesebb információkat a csoportkörről. Kezdjük a legfontosabbal, a továbbjutott csapatok névsorával:
Arsenal, Chelsea, Manchester City, Atletico Madrid, Juventus, Real Madrid, Basel, Monaco, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Bayern Munich, Barcelona, Paris St-Germain, Schalke, Porto, Shakhtar Donetsk
Az Európa-ligában a Liverpool, az Olympiakos, a Zenit, az Anderlecht, a Roma, az Ajax, a Sporting és az Athletic Bilbao folytathatja.
A Malmo, a Ludogorets, az Apoel Nicosia, a Maribor, a BATE és meglepetésre a Benfica, a Galatasaray és a CSKA búcsúzott Európától.
Németország adja a legtöbb csapatot a legjobb 16 között, szám szerint négyet. A sorban Anglia és Spanyolország következik három-három együttessel, majd Franciaország kettővel, végül pedig az olaszok, a portugálok, Ukrajna és Svájc egy-egy klubbal. Újoncot nem üdvözölhetünk a legjobb 16 között, a résztvevők korábban már szerepeltek az egyenes kieséses szakaszban.
4 - Németország: (Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Bayern Munich, Schalke); 3 - Anglia (Chelsea, Arsenal, Manchester City); 3 - Spanyolország (Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona), 2 - Franciaország (Monaco, PSG); 1 - Olaszország (Juventus)1 - Portugália (Porto)1 - Svájc (Basel)1 - Ukrajna (Shakhtar Donetsk)
Leggólerősebb csapat:
Ezt a címet a Chelsea nyerte el, a 32 csapat közül José Mourinho együttese szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 17-et. Érdekes, hogy a 2012-es bajnok keretéből senki sem lőtt eddig többet két gólnál, John Terry a BL-ben a házigólkirály holtversenyben, míg Diego Costa továbbra is vár első Chelsea mezben szerzett BL-találatára.
A legtökéletesebb csapat:
A Real Madrid, amely maximum ponttal nyerte meg a csoportját, erre korábban csupán hat csapat volt képes a BL történetében. Arra azonban még egy sem, hogy sorozatban a második évben is hibátlan mérleggel jusson a legjobb 16 közé. Persze az ősi rivális sem akart lemaradni a királyiak mögött, a katalánok sorozatban nyolcadszor nyerték meg a csoportjukat, utoljára a Chelsea tudott előttük végezni a csoportkör során még a 2006-2007-es idényben.
Gólrekorder:
Lionel Messi számít immáron a BL gólrekorderének, az argentin jelenleg 75-nél tart. Arra azért ne vegyünk mérget, hogy ez a szám sokáig rekord is marad, ugyanis Messi tovább növelheti találatainak számát, de Cristiano Ronaldo is ott toporog mögötte, a portugál jelenleg 72-nél jár.
Ezen a ponton meg kell emlékeznünk Luiz Adrianóról is, aki jelenleg 9 gólnál jár. A Shakhtar Donetsk csatára a BATE Borisov ellen beállította Messi rekordját az egy mérkőzésen lőtt gólok tekintetében, amikor ötnél állt meg.
A legtöbb gólt a BATE kapta (24), a legkevesebbet pedig a Monaco szerezte (4), mégis a hercegségbeliek a legjobb 16 között folytathatják.
A csoportkör után tehát így áll a Bajnokok Ligája, amelyben hétfőn sorsolják ki az egyenes kieséses szakasz párosításait.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:sportskeeda.com)