Jump to content

A Bundesliga a világ legjobb bajnoksága?

2014. 10. 25. 11:26

Erre a kérdésre pár éve még kategorikus nem lett volna a válasz és senki sem vonhatta volna kétségbe a jogosságát. Ugyanakkor mára a német labdarúgó bajnokság kinőtte magát annyira, hogy ezt a kérdést ne lehessen csak egy szimpla nemmel elintézni.

Amennyiben a nézőszámot és a gazdasági helyzetet vesszük alapul, akkor a Bundesliga ott van a szoros élmezőnyben, sőt. Ugyanakkor ha a Bajnokok Ligájában résztvevő német csapatok teljesítményét vesszük górcső alá, akkor egy friss elemzés kimutatja, hogy bizony a Bundesligánál jelenleg nincs jobb bajnokság, legalábbis a BL-teljesítmények alapján.

Persze egy olyan felmérés, amely csak a BL-ben szereplő együttesek produkcióját vizsgálja és hasonlítja össze a rivális pontvadászatok csapatainak teljesítményével nem tükrözi hűen a bajnokságok erősségét, nem is ez a célja. A Bajnokok Ligájában a Bundesliga négy "kirakatcsapata" szerepel, de ennek ellenére érdemes picit megvizsgálni a Bundesliga.com által készített elemzést, hiszen a Bayern München, a Dortmund a Schalke és a Leverkusen teljesítményét veti össze a BL-ben résztvevő angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City), a spanyol (Barcelona, Real Madrid, Alhletic Bilbao, Atlético Madrid) és az olasz csapatok (Juventus, AS Roma) eredményeivel.

A grafikon alapján a Bundesliga csapatok szerezték eddig a BL-ben a legtöbb pontot (29), megelőzve a spanyol bajnokság résztvevőit. A második helyen a PL-csapatok állnak, míg a sor végén a Serie A képviselői. A mérkőzésenként megszerzett pontok listájának az élén is a bundesligás együttesek állnak (2.9), ezúttal is a La Liga (2.6), a PL (1.5) és a Serie A (1.2) a sorrend. A szerzett gólok tekintetében szintén a Bundesliga csapatai állnak a legjobban, a Bayern, Bayer, BVB, Schalke négyes 29 gólt szerzett idáig (meccsenként 2.4-es átlag), ám itt nem akkora a különbség a második helyezett spanyolokkal szemben (26/2.2), viszont az angolok (19/1.6) és különösen az olaszok (9/1.5) alaposan le vannak maradva.

A felmérés megmutatja, hogy a bundesligás csapatok kapják a legkevesebb gólt (összesen 8/0.7meccsenként), míg a listán második helyen a spanyol csapatok, majd a PL-t képviselő együttesek végül pedig a Serie A szereplői állnak.

Pár napja Gary Lineker a Twitteren miközben a Liverpool-Real Madrid összecsapást nézte azt mondta, hogy az a megállapítás, miszerint "a Premier League a világ legerősebb bajnoksága" már nem állja meg a helyét, szerinte a spanyol jelenleg a legerősebb. A számok ugyanakkor nem ezt mutatják, legalábbis a Bajnokok Ligáját jelenleg a Bundesliga csapatai uralják.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:bundesliga.de)