Jump to content

Premier League: a szurkolóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk

2014. 07. 29. 16:40

Nem kell már sokat aludniuk a Premier League szerelmeseinek, hiszen augusztus 16-án a Manchester United-Swansea találkozóval megkezdődik az angol első osztályú futballbajnokság 2014-2015-ös idénye. A nyár folyamán már eddig is font százmilliók cseréltek gazdát a csapatoknál, most viszont az is kiderül, hogy a szurkolóknak mennyit kell fizetniük azért, hogy élőben láthassák kedvenceiket. A legmélyebben a Tottenham Hotspur fanatikusainak kell a zsebükbe nyúlni: átlagosan több mint 90 fontért (kb. 34.000 Ft!) juthatnak be a hazai mérkőzésekre, míg a legolcsóbban a West Bromwich szurkolói ússzák meg, nekik csak 24 fontot (kb. 9.000 Ft) kell fizetniük.

Bár Angliában eddig sem volt olcsó mulatság a szurkolás (többek között itt vannak a legmagasabb árak a világon), az élvonalbeli csapatok több mint fele úgy gondolta, hogy a 2014-2015-ös szezonra ismét növelni kell a tarifát. Ha közelebbről is megnézzük a Premier League-csapatok jegyárait, több meglepetésre is felfigyelhetünk.

Összességében az Arsenal drukkereinek kell a legtöbbet fizetniük, ha élőben szeretnék látni kedvenc csapatukat: az „Ágyúsoknál” a legdrágább éves bérlet több mint 2000 fontba kerül, amiért a 19 hazai bajnoki mellett 7 kupameccset is végigszurkolhatnak. Ez azt jelenti, hogy meccsenként kb. 77 fontot (kb. 30.000 Ft) kell fizetniük. Ha a mérkőzésenkénti átlagárat nézzük, a Tottenham még az Arsenalt is felülmúlja: bár a Spurs egy százassal olcsóbban adja a bérletet, náluk csak 2 kupameccs a grátisz, így a 90 font körüli átlagos árral magasan verik a mezőnyt. Ha azt hinnénk, hogy az összes nagycsapat drágán adja a belépőit, nagyot tévedünk: a Manchester City, a Manchester United és a Liverpool meccseire átlagosan már 50 fontért (!) is bejuthatunk.

Az angliai szurkolókat támogató szövetség (FSF) elnöke, Malcolm Clarke szerint a helyzet tarthatatlan, hiszen a fanatikusok így is rengeteg pénzt áldoznak a klubokért. Clarke elmondta: az áremelés azért is érthetetlen számukra, mert a csapatok szinte úszkálnak a pénzben - hála a közvetítési jogokból befolyó fontmillióknak. Az elnök tényleg nem a levegőbe beszél, hiszen a tervek szerint a Premier League-rajt előtt közvetlenül egy nagyszabású tüntetést is szerveznek, ahol mindenki hangot adhat az elégedetlenségének.

A legnagyobb áremelés egyébként két feljutó csapat nevéhez köthető: a Queens Park Rangers 38, míg a Burnley 37 százalékkal dobta meg a tavalyi jegyárakat.

(Forrás:dailymail.co.uk\sportrajongo.hu)

(Fotó:fm-base.co.uk\financenews24.com)