Jump to content

Vb 2014: Argentína vagy Németország?

2014. 07. 13. 08:58

Vasárnap a világbajnokságok történetében immáron harmadszor Németország-Argentína döntőt rendeznek. A két csapat döntőbeli párharca döntetlenre áll, 1986-ban Argentína, 1990-ben Németország nyert. A felek a legutóbbi két vb-n is találkoztak egymással, mindkétszer a németek örülhettek, különösen a 2010-es vereség fájhat Messiéknek, akik természetesen a visszavágás szándékával lépnek pályára vasárnap.

Németország és Argentína esetében két futball-óriás csap össze vasárnap este a brazíliai labdarúgó világbajnokság döntőjében. Utóbbi két, előbbi három vb-címmel rendelkezik. Döntőben eddig kétszer találkozott a két csapat, 1986-ban Mexikóban Argentína, négy évvel később Olaszországban Németország ért révbe. A két óriás a 2006-os és a 2010-es tornán is keresztezte egymás útját, a németországi és a dél-afrikai seregszemlén is a negyeddöntőben futottak össze. A két összecsapás közül előbbit tizenegyesekkel, utóbbit viszont kiütéssel - 4-0-ra - nyerték a németek. Érdekesség, hogy a 2010-es fokvárosi összecsapáson résztvevő játékosok közül 17-en a Maracana Stadionban is szerepet kaphatnak vasárnap. A németeknél 10-en (Manuel Neuer, Philipp Lahm, Jerome Boateng, Per Mertesacker, Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira, Toni Kroos, Mesut Ozil, Thomas Müller, Miroslav Klose), míg a dél-amerikaiaknál 7-en (Sergio Romero, Martín Demichelis, Javier Mascherano, Maxi Rodríguez, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín and Lionel Messi) játszhatnak a döntőben azok közül, akik négy éve is ott voltak a négy gólt hozó összecsapáson.

Az argentinok nem igazán találják a fogást a németeken, legalábbis ezt mutatja az utóbbi egymás elleni mérkőzésen elért eredményük. A dél-amerikaiak hatszor játszottak Németország (Nyugat-, és Kelet-Németország) ellen, egyszer nyertek, kétszer döntetlent értek el, háromszor viszont kikaptak. Két éve a két csapat barátságos mérkőzésen is találkozott egymással, a Frankfurtban megrendezett találkozón viszont meglepetésre az argentinok nyertek 3-1-re.

Németország nyolcadik alkalommal szerepel vb-döntőben - ez rekord -, amennyiben ma este legyőzi Argentínát, úgy negyedik vb-címével beéri az örökranglistán második Olaszországot. A németek egy másik bravúrra is készülnek, ők lehetnek az első csapat, amely európaiként egy Dél-Amerikában megrendezett vb-n győzni tud. A német válogatott legutóbbi 17 nemzetközi mérkőzésén nem kapott ki, 12 győzelem 5 döntetlen a mérlege, utoljára az USA-tól kapott ki egy barátságos összecsapáson 4-3-ra 2013-ban.

Az Albiceleste valószínűleg nehéz feladat elé állítja majd Joachim Löw csapatát, hiszen a mostani vb-n négy mérkőzést is kapott gól nélkül hozott le, az egyenes kieséses szakaszban még nem kaptak gólt. A figyelem középpontjában természetesen Lionel Messi lesz majd, aki 21 gólszerzési lehetőséggel magasan kiemelkedik a vb-mezőnyből, igaz ebből csak négyet váltott gólra, utolsó három mérkőzésén nem talált a kapuba. Az argentinok történetük harmadik vb-címét nyerhetik meg, amennyiben ma este legyőzik Németországot, úgy a vb-k történetének legidősebb átlagéletkorú csapata lehetnének. Van amúgy még egy bravúr, amit elérhetnek, igaz ezt szívük szerint kihagynák: amennyiben Argentína kikap a mai döntőben, úgy először történik meg a világbajnokság történetében, hogy egy csapat sorozatban háromszor (2006, 2010, 2014?) is ugyanattól az ellenféltől veszít az egyenes kieséses szakaszban.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:goal-news.com/trendfactory.com)