Jump to content

Vb2014: drámai mérkőzésen jutott tovább Brazília

2014. 06. 28. 21:29

A brazil labdarúgó válogatott drámai mérkőzésen, 11-esekkel vívta ki továbbjutását Chile ellen, így elsőként jutott be a vb legjobb nyolc csapata közé. A rendes játékidő lejárta után 1-1-es döntetlenre álltak a csapatok, majd a hosszabbításban Chile kivívhatta volna továbbjutását, ám Pinilla lövése a felső lécen csattant. A büntetőket Brazília egy fokkal jobban rúgta, így sorozatban a negyedik vb-n is búcsúztatta Chilét. Luis Felipe Scolari együttese az Uruguay-Kolumbia mérkőzés győztesével játszik a negyeddöntőben.

Pikáns mérkőzéssel vette kezdetét a 2014-es világbajnokság egyenes kieséses szakasza, hiszen a házigazda brazilok és Chile legjobbjai a legutóbbi öt tornán immáron harmadik alkalommal futottak össze egymással. Chile azzal a tudattal várhatta az összecsapást, hogy nem hogy vb-n nem győzte le még mostani ellenfelét, de 2000 óta képtelen nyerni Brazília ellen.

A 18. percben egy picit távolabb került a remélt sikertől Chile, ugyanis egy beadást követően a házigazda megszerezte a vezetést. A gólt David Luiznak adták, ám a lassításban jól látszott, hogy Jara lábáról került a chilei kapuba a labda, így ezzel az öngóllal vezetett Brazília. A chileiek nem estek kétségbe, kevesebb mint 15 perc elteltével Alexis Sánchez révén egyenlítettek. A gól előtt Hulk hatalmasat hibázott, a Barcelona támadója pedig higgadtan lőtt Julio César mellett a kapuba. Érdekesség, hogy a legutóbbi 14 mérkőzésén immáron 10. válogatott gólját szerző Sánchez, csapata első kapura tartó lövéséből szerezte meg az egyenlítést... Az első játékrész még számos helyzetet és jó sok szabálytalanságot hozott, így a semleges szurkoló reménykedhetett egy hasonlóan kiélezett folytatásban.

A második félidőre azonban nagyon visszaesett a játék színvonala, igaz a brazilok ennek ellenére azért csak megszerezték a vezetést, Hulk vett át egy beadást és lőtt csizmaszárral a kapuba. A gólt azonban Howard Webb érvénytelenítette, ugyanis a partjelző szerint Hulk kézzel vette át a labdát, holott a lassítás mást mutatott…

A folytatásban egyik csapat sem erőltette nagyon a támadást, különbséget a cserék sem jelentettek, a játékosok fáradtnak, enerváltnak tűntek, nem is született több gól a rendes játékidőben, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban Chile minden erejével védekezett, a brazilok nyomtak, de igazából helyzetekig sem jutottak. Nem úgy a chileiek, akik a 120. percben kivívhatták volna a továbbjutást, ám Pinilla bődületes lövése a felső kapufán csattant, megmentve Brazíliát a kieséstől. A hosszabbítást követően jöhettek a tizenegyesek, amelyek során drámában nem volt hiány.

Elsőként David Luiz vállalkozott a büntető elvégzésére és magabiztosan be is vágta a labdát a kapuba. Jött a másik oldalon Pinilla, aki viszont rontott, majd Willian még a kaput sem találta el. Alexis Sánchez viszont igen, igaz pechére César kapus is ott volt, így az ő büntetője is kimaradt. Marcelo tizenegyese - bár hozzá tudott érni a chilei kapus - végül gól lett, majd jött Aránguiz, aki bődületesen felvarrta a felső sarokba a labdát. A braziloktól Hulkon volt a sor, ám belelőtte Bravóba a labdát, Diaz pedig nem rontott. Neymaron nagy nyomás volt, de ettől világsztár ő, belőtte, Jara lövése után a labda azonban a kapufán csattant, így Brazília – bár rezgett a léc – továbbjutott és az Uruguay-Kolumbia mérkőzés győztesével játszik a nyolc között.

(Fotó:pitacodogringo.worldpress.com/standard.co.uk)