Jump to content

VB 2014: Costa Rica az olaszokat is legyőzte!

2014. 06. 20. 20:23

Hatalmas meglepetésre az olasz labdarúgó válogatott 1-0 arányban kikapott Costa Ricától a brazíliai világbajnokság pénteki játéknapjának első mérkőzésén. A D-csoportban így biztossá vált Costa Rica továbbjutása, valamint Anglia vb-búcsúja.

Egész Anglia remegve várta az Olaszország-Costa Rica mérkőzést, hiszen a tegnapi Uruguay elleni 2-1-es vereséget követően az angolok csak abban az esetben reménykedhettek volna a továbbjutásban, ha Balotelliék legyőzik a közép-amerikai ország válogatottját. Balotelli még egy csókot is kért cserébe a Királynőtől, ám azt most már hiába várja.

A várakozásoknak az első félidő nagyobb része mezőnyjátékkal telt el, úgy tűnt, az olaszok saját játékukat játsszák, és közben átengedik a területet Costa Ricának. A közép-amerikai együttes támadott, de igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítania, az európai csapat védelme rendre lefülelte a labdákat a kulcspillanatokban. Harminc perc után aztán Balotelli jutott óriási gólszerzési lehetőséghez, de ziccerben hibázott, alig két perccel később pedig a tizenhatos vonaláról eresztett meg egy életerős lövést, de a Costa Rica-i kapus hárította a kísérletet. A félidő hajrájához közeledve a másik kapunál Buffonnak is akadt dolga, Bolanos 18 méterről érkező lövését tolta szögletre. A szünetre mégsem vonultak gól nélküli döntetlennel a felek, Costa Rica több veszélyes támadást is vezetett, majd a 44. percben a csapatkapitány Ruiz fejesgóljával a vezetést is megszerezte. A találatnál ismét segítségül hívták a gólvonal-technológiát, ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

Fordulás után Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány Antonio Cassano személyében újabb csatárt küldött a pályára Balotelli mellé, de a gépezet változatlanul akadozott, a Costa Rica-iak védelme jól zárt, sőt még ellentámadásokra is futotta a közép-amerikaiak erejéből. Az olaszok néha már-már görcsösen próbálkoztak, hogy egyenlíteni tudjanak, ez azonban nem sikerült nekik, igaz, a hajrához közeledve látszott, egyre kevésbé hisznek abban, hogy gólt tudnak szerezni.

Costa Rica ezzel a sikerrel 1990 után története során másodszor jutott világbajnokságon a legjobb 16 közé.

(Fotó:sport.ndtv.com/ibnive.in.com)