Jump to content

VB 2014: hat ok, amiért a mostani a történelem eddigi legjobb vb-je

2014. 06. 16. 15:54

Bár még csak az ötödik napjánál tartunk a 2014-es labdarúgó világbajnokságnak, többen úgy vélik, hogy a mostani a történelem legjobb vb-je. Vannak tények, melyek természetesen alátámaszthatják ezt a megállapítást, ezekből szemezgetünk, ám a végkövetkeztetést meghagynánk a torna végére.

A történelem során számos remek és kevésbé jó világbajnokságot rendeztek. Nekünk magyaroknak természetesen az '54-es torna a legemlékezetesebb, egyben a legfájóbb is, ugyanakkor sokkal kevesebb szó esik a 38-as világbajnokságról, ahol szintén másodikként zárt a magyar válogatott.

Ha globálisan próbáljuk meg nézni a világbajnokságok történetét és elvonatkoztatunk a későbbi magyar sikertelenségektől, akkor bizonyára mindenki fel tud sorolni legalább egy olyan vb-t, amely igazán emlékezetes maradt a számára. A legtöbben talán az 1970-es tornát választanák, ahol sokak szerint a világ valaha volt legjobb válogatottja, a Pelé vezette brazilok nyertek.

Rengeteg oka lehet, amiért egy torna emlékezetes marad. Vannak pozitív, de olykor negatív példák is. Lehet egy viadal gólgazdag, születhetnek egy tornán sztárok, de lehetnek kirívó hírói hibák is, vagy lehetnek a mérkőzések unalmasak. Ezúttal nézzük meg azt a hat okot, amiért sokak szerint ez a mostani lehet minden idők legjobb vb-je.

1. Sok a gól
Azt azért kijelenthetjük így négy játéknap után is, hogy a mérkőzések többnyire izgalmasak, látványosak, nem mellékesen pedig sok a gól. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy az eddig lejátszott mérkőzéseken három és feles a gólátlag, ami kiemelkedőnek számít, legutóbb az 1958-as svédországi tornán volt hasonlóra példa.

2. Vannak meglepetések, drámák
Ugyan ki gondolta volna, hogy a spanyol-holland csoportmeccs 5-1-es holland győzelemmel zárul? Még a legvérmesebb holland drukkerek sem, maximum csak álmodoztak róla. De említhetnénk Costa Rica Uruguay felett aratott győzelmét is, arra sem fogadtak volna sokan még akkor sem, ha gyanítható volt, hogy Luis Suarez nem játszik.

3. nincs még döntetlen
Eddig egy mérkőzés sem végződött döntetlenre. A svájciaknak sokat köszönhetünk, hiszen ha nem rúgják be a hosszabbításban a maguk második gólját, akkor ez a lista csak öt pontból állt volna.

4. a nagy sztárok eddig hozzák magukat
Csak rá kell nézni a góllövőlistára: Robben, Van Persie, Neymar, Benzema. Sőt, Messi is meglőtte a magáét, ahogy Balotelli is feliratkozott már a góllövők közé. És akkor még C. Ronaldo, és Klose pályára sem léptek.

5. mert a tornát Brazíliában rendezik

Rendben, némely pálya talaja még egy angol középiskola udvarán sem állná meg a helyét, igen, valóban nagyok a távolságok, egy viszont tény: Brazília a futball spirituális otthona, ez a játék szinte vallásként ér fel itt a helyiek számára, az emberek imádják a focit, éppen ezért jó helyen van. Csak az a fránya időeltolódás ne lenne...

6. Mert már most mindenki azt mondja, hogy ez a valaha volt legjobb vb