Jump to content

VB 2014: a hollandok kiütötték a címvédőt

2014. 06. 14. 06:46

A holland labdarúgó-válogatott 5-1-re legyőzte a címvédő spanyolokat a brazíliai világbajnokság második pénteki mérkőzésén, így alaposan visszavágott a négy évvel ezelőtti fináléban elszenvedett vereségért. A hollandok nemes egyszerűséggel lefocizták a spanyolokat a pályáról, a végére a címvédő összeomlott, az Oranje pedig örömfocit játszott, az 5-1-es végeredmény a játék képe alapján a spanyolokra nézve még hízelgő is.


Pedig jól indult a mérkőzés a spanyolok számára, hiszen az első félidőben még Xabi Alonso révén vezettek: a 26. percben Costa lépett ki a büntetőterület bal oldalán, majd visszahúzta a labdát, a cselre pedig De Vrij túlcsúszott rajta és elhúzta a lábát. A büntetőből Xabi Alonso a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

A spanyol öröm a félidő végéig tartott, ekkor egyenlítettek a hollandok. Blind közel a félpályához a bal oldalról ugratta ki középen van Persie-t, aki ahelyett, hogy levette volna a labdát, parádés mozdulattal, csukafejessel juttatta azt Casillas kapujába. Hollandia ezzel egyenlített, Casillas pedig 477 perc után ismét gólt kapott vb-meccsen, így nem sikerült megdöntenie az olasz Walter Zenga 1990-ben felállított 517 perces rekordját, sőt az e tekintetben második angol Peter Shiltontól (500) is elmaradt.

A folytatásban teljesen megváltozott a játék képe. A hollandok sorra vezették veszélyes akcióikat, a spanyoloknak nem volt ellenszerük. Az 53. percben ismét Blind ívelt balról középre, ám ezúttal Robben volt a célpont. A Bayern München klasszisa egy gyönyörű labdalevétellel becsapta Piquét, majd 12 méteres lövése után a labda Ramoson megpattanva vágódott a kapu közepébe (2-1). Tíz perc elteltével ismét Hollandia örülhetett, Sneijder bal oldali beadásánál Casillas van Persie-vel volt elfoglalva, így túljutott rajta a labda, amelyet aztán a hosszú oldalon érkező de Vrij továbbított a kapuba (3-1). A találat igen potya ízűnek tűnt, hasonló, mint amit a BL-döntőben kapott a spanyol kapus pár héttel ezelőtt.

Casillas és a spanyol válogatott rémálma a 73. percben folytatódott, egy hazagurított labda elpattant a hálóőrtől, van Persie lecsapott rá, majd az üres kapuba passzolt (4-1). Nem állt le az Oranje, tíz perccel a vége előtt Sneijder saját térfeléről indította Robbent, aki lefutotta Ramost, majd visszahúzta a labdát ezzel becsapva Casillast és a védőt is, aztán középre húzott, végül nagy erővel a bal felső sarokba bombázott (5-1).

A spanyolok ezt követően teljesen összetörtek, a hollandok még többször betalálhattak volna, ám győzelmük így is kiütésesre sikeredett. A vb-címvédő spanyolok legközelebb szerdán játszanak, ellenfelük Chile lesz, míg a Hollandokra szintén szerdán az ausztrálok várnak.

B csoport, 1. forduló:

Hollandia-Spanyolország 5-1 (1-1)
Salvador, Fonte Nova Aréna, 45 000 néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerző: van Persie (44., 72.), Robben (53., 80.), de Vrij (64.), illetve Xabi Alonso (27., 11-esből)
sárga lap: de Guzman (25.), de Vrij (41.), van Persie (66.), illetve Casillas (65.)

(Fotó:bsports.com)