Jump to content

VB 2014: házigazda még soha sem kapott ki a nyitányon

2014. 06. 12. 20:00

Ma este magyar idő szerint 10 órakor a házigazda brazilok Horvátország elleni mérkőzésével kezdetét veszi az év leginkább várt sporteseménye, a labdarúgó világbajnokság. A nyitómérkőzés esélyese természetesen a Neymar vezette brazil válogatott, ám többen figyelmeztetik a házigazdákat, hogy legyenek óvatosak, nehogy úgy járjanak, mint korábban a franciák, vagy egykoron az argentinok.

Azt azért rögtön szögezzük le, hogy a világbajnokságok történetében még soha sem kapott ki a házigazda az első mérkőzésén, ám ettől függetlenül a brazil-horvát meccs messze nem vehető "fix egyesre". A horvátok még akkor is nagyon erősek, ha Mandzukic nem játszhat a nyitómeccsen, ráadásul Neymarékra hatalmas nyomás nehezedik, kérdés, hogy meg tudnak-e ezzel birkózni. A horvátoknak igen is van esélyük, jóval több, mint ha mondjuk a csoportkör utolsó mérkőzésén játszottak volna a házigazdával. A nyomás ugyanis a hazaiakon van, a közönség nem pusztán győzelmet, de gólgazdag sikert és csillogó játékot is vár tőlük. Az sem elhanyagolható tény, hogy a horvátok legutóbbi 13 vb-meccsükön mindössze 11 gólt kaptak, ez a 2014-es torna mezőnyében a legjobb mutató. A két gárda legutóbb a 2006-os vb-n találkozott egymással, a berlini találkozón Kaka góljával a brazilok nyertek 1-0-ra.

A vb-k történetében a korábbi 20 alkalomból 14-szer nyert a házigazda és hatszor döntetlent játszott, kikapni egyik sem kapott ki. A nyitómérkőzések esetében a legutóbbi 12 találkozóból 8 mindössze egy gólt hozott, vagy egyáltalán nem is született gól.

Érdekes, vagy inkább meglepő eredmények vb-nyitómeccseken:

  • A legutóbbi hat világbajnokságból kettőn is született meglepő eredmény a nyitómérkőzésen. Az olaszországi seregszemlén 1990-ben a címvédőként érkező Argentína Maradonával a soraiban hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett Kameruntól. A Szelídíthetetlen Oroszlánok Francois Omam-Biyik fejesével szerezték meg a vezetést, melyre Maradonáék nem tudtak válaszolni. Argentína a vereség ellenére továbbjutott a csoportból, majd meg sem állt a döntőig, ahol azonban vereséget szenvedett Németországtól.
  • 2002-ben egy másik címvédő válogatott, a francia futott bele egy meglepő vereségbe. A Zidane vezette gallok Szenegál ellen kezdtek és az afrikai ország válogatottja Pap Bouba Diop góljával nyert 1-0-ra. A franciák végül utolsók lettek a csoportjukban és szégyen szemre címvédőként már a csoportkör után utazhattak haza.
(Fotó:livetipsportal.com/fifa.com)