Jump to content

Válogatott: Pintért kirúgták, Dárdai Pál az új kapitány

2014. 09. 18. 10:54

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök Csányi Sándor bejelentette, hogy Pintér Attilát azonnali hatájjal menesztették a válogatott éléről. Pintér helyét Dárdai Pál veszi át, a korábbi válogatott futballista ideiglenes megoldás, csupán az év hátralévő három összecsapásán irányítja a nemzeti csapatot.

Pintér Attila öt találkozót követően kénytelen volt felállni a válogatott éléről, a szövetség a mai napon menesztette a szakembert. Pintér egyetlen tétmérkőzésen vezette a nemzeti csapatot, az északírek elleni Eb-selejtezőn 2-1-es vereséget szenvedett a válogatott.

Dárdai Pál a magyar válogatott 54. szövetségi kapitánya lesz, megbizatása ugyanakkor három mérkőzés erejéig szól, a következő naptári évben már új kapitány irányítja a tervek szerint a nemzeti csapatot. Dárdai négy éve még tagja volt Erwin Koeman vezette együttesnek, Pataki Mihály kapitánysága (1930) óta ő a legfiatalabb válogatott szakvezető.

A megbízott kapitány a a Nemzeti Sport Hosszabbítás mellékletében a múlt héten a következőképpen nyilatkozott a válogatottról és a magyar labdarúgás sokak szerint kilátástalan helyzetéről.

„A labdarúgásunkat csak összefogással lehet kirántani a gödörből. Családok, edzők, vezetők és megalkuvást nem tűrően küzdő játékosok kellenek ehhez. Aligha én vagyok az első, aki ezt mondja, de amíg nem húz mindenki egy irányba, felesleges ábrándozni. Meggyőződésem, vezet út felfelé, ám ahhoz, hogy végre elinduljunk ezen az úton, az alapoktól kell kezdeni mindent."

Dárdai nem rejtette véka alá véleményét Szalai Ádám és Huszti Szabolcs mellőzéséről sem.

„Bár roppant elkeserítőnek tartom, hogy miután Huszti Szabolcsot „kinyírták", Szalai Ádámot is ellehetetlenítették. Hogy ez kinek az érdeke, nem tudom. Azt ellenben igen, hogy az északírek bevallottam féltek Dzsudzsák Balázstól, rá is állítottak két embert. Husztitól és Szalaitól legalább ennyire tartottak volna, ha nem jobban, semmi kétségem afelől: ha mindhárman a pályán vannak, húsz perc után kettő nullára vezetünk, és simán nyerünk. Könnyedén megtörhettük volna őket. Egyszerű lélektani hadviselés ez: ha a fiatal játékos elbizonytalanodik, az idősebb tekintetét keresi, ha az idősebb elbizonytalanodik, az edző tekintetét keresi, ha az edző elbizonytalanodik, az elnök tekintetét keresi – azonban a páholyban ülő elnök tehetetlen, ő maximum az eget kémleli. Csak felteszem a kérdést: valóban nem hiányzik nekünk Huszti és Szalai? Félreértés ne essék, a németekkel, a hollandokkal és a spanyolokkal akkor sem vennénk fel a versenyt, ha ők is a fedélzeten lennének, de az északírekkel, a finnekkel és a feröeriekkel igen."

További részletek a kapitányváltásról folyamatosan...

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu;NSO.hu/Fotó:mlsz.hu)