Jump to content

Kajak-kenu: az összes kvóta megvan az Európai Játékokra

2014. 07. 15. 14:03

Minden előzetes várakozást felülmúlt a magyar kajak-kenu válogatott szereplése a hétvégi brandenburgi Európa-bajnokságon. A kontinenstornán való éremhalmozás nagyon sokat ért a magyar csapat számára, hiszen annak köszönhetően minden számban indulhat magyar versenyző a 2015-ben először megrendezésre kerülő Európai Játékokon, ami a Pánamerikai Játékokhoz hasonlóan a kontinens második legjelentősebb sporteseményéve nőheti ki magát az olimpiai után.

A magyar válogatott 8 arany- és 5 ezüstérmet nyert a brandenburgi kajak-kenu Eb-n, ami még Csabai Edvin szakmai igazgató várakozásait is messze felülmúlta. A magyar csapat az éremtáblázat tetején végzett, és a rengeteg dobogós helyezésen kívül még rengeteg olimpiai pontot is gyűjtött.

  • "Így az év fő versenye, vagyis a 3 és fél hét múlva kezdődő moszkvai világbajnokság előtt kiderült, hogy jól halad a felkészülésben a csapatunk. Kiemelném azt is, hogy az olimpiai ciklus félidejében már kijelenthető, két év alatt sikerül új embereket beépítenünk a válogatottba, ez kiválóan tetten érhető a női kajakcsapat töretlen eredményességén. A fiatalok, Kárász Anna és Vad Ninetta hamar felnőtt a feladathoz, mindketten felzárkóztak a legnagyobbak, az olimpiai bajnokok mellé, pedig ez általában hosszabb időt szokott igénybe venni. De beszélhetnénk a Vasbányai Henrik, Mike Róbert párosról is, akik egy olyan számban számítanak toronymagas esélyesnek minden világversenyen, amiben 2 évvel ezelőtt rajthoz sem tudtunk állni az olimpián. London után mind a három klasszikus szakágban jelentek meg itthon új versenyzők, új egységek alakultak, amelyek azóta már meghatározóak lettek. Ez annak a kiváló és áldozatkész szakmai munkának köszönhető, amit az edzők végeznek" - értékelte az Európa-bajnokságot a hazai szövetség honlapján Csabai Edvin.

A brandenburgi éremhalmozók közül végtelenül nehéz egy valakit kiemelni, de talán Kozák Danuta mégis kivétel lehet. Az Újpest klasszisa a londoni olimpia óta verhetetlen, egyedül a 2013-as portugáliai Eb-n kapott ki 500 méteren Benedek Dalmától, de azóta túlzás nélkül állítható, hogy ahol elindult ott győzött. Kozák a tavalyi duisburgi vb után ezúttal a brandenburgi Eb-n is triplázott, ezúttal ráadásul 200 méteren is győzni tudott, így kiváló előjelekkel várhatja tehát a moszkvai világbajnokságot.

  • "Kétségtelen, hogy amit Kozák Danuta tud, az a világon egyedülálló, messze kimagaslik a női egyes mezőnyből. Hihetetlen erőben és formában van, tavaly óta nagyon tudatosan készült arra, hogy az ötszáz mellett K-1 200 méteren is ütőképes legyen, most pedig bebizonyította nekünk és önmagának, hogy ebben a számban is lehetnek győzelmi esélyei Rióban" - beszélt a válogatott egyik legnagyobb klasszisáról a szövetség szakmai igazgatója.

A kapitány Szabó Gabrielláról sem feledkezett meg, akit méltán tartanak a világ talán legjobb vezérevezősének. Szabó ezúttal vezére volt a négyesnek, amely magabiztosan védte meg címét. Ezen kívül külön kiemelte még Vajda Attilát, aki ismét bizonyította, hogy Sebastian Brendellel külön szintet képviselnek a nemzetközi kenu szakágban. Vajda 1000 méteren és 5000 méteren is csak "centikkel" kapott ki német riválisától, ez pedig jó előjel, hiszen a legutóbbi idényben is érinthetetlennek tűnt Brendel a vb-ig, ott aztán Vajda nyert, méghozzá utcahosszal.

(Látogass el hivatalos Facebook oldalunkra, ahol írásainkat is megtalálod, valamint különleges fotókat és videókat is láthatsz)

(Fotó:mti, molcsapat.hu)