Jump to content

Vb 2014: szerepcsere, most a németek a brazilok

2014. 07. 08. 17:33

Ma este a Németország-Brazília rangadóval kezdetét veszik a labdarúgó világbajnokság elődöntős párharcai. A Nationalelf és a házigazdák válogatottja eddig a vb-k történetében bármennyire is hihetetlen, csupán egyszer találkozott egymással, még a 2002-es torna döntőjében. Akkor a kreatív játékosok egész sorát a csapatában tudó Brazília legyőzte az „iparosok” alkotta német válogatottat, ám a mostani kiírás során látottak alapján ezek a megállapítások egyik csapatra sem illenek, talán ha megfordítjuk…

A 2002-es világbajnokságon talán senki sem hitte volna, hogy a német válogatott egészen a világbajnoki döntőig jut. Korábban az olaszokat és a spanyolokat is sokkal esélyesebbnek tartották, ám egyik válogatott sem jutott túl a negyeddöntőn, így Németország végül Dél-Koreával játszott a döntőbe jutásért, pedig akár a spanyolok is jöhettek volna.

Brazília a hibátlan csoportkört követően az egyenes kieséses szakaszban Belgiumot, Angliát és Törökországot búcsúztatta, magabiztos játékkal jutott a fináléba, hat meccsen csupán négy gólt kapott viszont 16-ot szerzett.

A brazilok 12 éve a Marcos, Cafu, Lucio, Roque Junior, Edmilson, Roberto Carlos, Gilberto Silva, Rivaldo, Ronaldinho, Kleberson, Ronaldo összeállításban álltak fel a döntőre, a cserepadon pedig ott ült többek között a fiatal Kaká. Luis Felipe Scolari akkori kezdőcsapata tele volt kreatív játékossal, a Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo tengelynél kevés jobbat lehet felhozni példaként.

Gyaníthatóan a szakember most is elfogadná ezeket a játékosokat a csapatába, igaz Kaka és Ronaldinho akár részt is vehetne az idei tornán. Ha összehasonlítjuk Scolari mostani középpályáját az akkorival - legyen szó Hulkról, Oscarról, vagy igazából Neymart leszámítva bárkiről -, akkor kijelenthető, hogy a mostani brazil válogatott iparosokból áll, labdazsonglőr ezúttal nem nagyon kapott helyet a csapatban.

Bezzeg a németeknél. 2002-ben a Kahn, Linke, Metzelder, Ramelow, Hamann, Jeremies, Schneider, Frings, Neuville, Klose, Bode összeállításban állt fel a döntőre a Nationalelf. Ebből a tizenegyből igen csak nehéz akár csak két kreatív futballistát is kiemelni, főleg, ha összehasonlítjuk Rudi Völler együttesét Joachim Löw jelenlegi csapatával. Löwnél Kroos és Özil személyében két olyan játékos van a pályán, akik akár a mindenkori brazil válogatottba is beférnének, de Lahm és Schewinsteiger is képes váratlan húzásokra, annak ellenére, hogy leginkább védekező feladatokat látnak el és akkor még nem beszéltünk az eddig négy gólt szerző Thomas Müllerről.

A ma esti mérkőzésen egy brazilos német válogatott csap majd össze egy németes brazil nemzeti csapattal. Az összecsapás pikantériája, hogy a németeknél Miroslav Klose éppen a házigazdák ellen taszíthatja le a vb-góllövőlista éléről Brazília nemzeti hősét, Ronaldót, akivel jelenleg holtversenyben áll az élen 15-15 góllal.

A braziloknál Neymar és Thiago Silva nem játszik, előbbi sérülés utóbbi eltiltás miatt, ugyanakkor a németeknél se sérült se eltiltott nincsen. A találkozót az M1 22 órás kezdéssel közvetíti.

(Fotó:bleacherreport.com/worldcupofjoe.com)