Jump to content

Az újpestiek vállalták az MLSZ által kért garanciák bemutatását

2014. 03. 14. 22:11

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megerősítette, hogy az újpesti futballklub képviselői  és az MLSZ elnöke között egyeztetés zajlott péntek délelőtt, s jelezte: azon - a licencátruházási kérelemmel összefüggésben - az újpestiek vállalták az MLSZ által kért garanciák bemutatását. A szövetség honlapján olvasható közleményben az áll, hogy a "konstruktív hangvételű megbeszélésen a felek a megoldás irányába mutató párbeszédet folytattak", s "a tárgyaló felek a körvonalazódó megoldás részleteiről később tájékoztatják a közvéleményt".

Roderick Duchatalet, az Újpest FC tulajdonosa a pénteki sajtótájékoztatóján ugyanakkor úgy fogalmazott, az MLSZ-nek az indulási jog átruházásához kötött feltételét, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabott, összesen 550 millió forintos tartozást nem hajlandó kifizetni, mert az összeg tőle függetlenül, bűncselekmények miatt keletkezett. Többször hangsúlyozta, nem érti, hogy az MLSZ miért nem segít, mivel a sporttörvény alapján semmi akadálya a licencjog átruházásának, mert az 550 millió forint nem lejárt tartozás. Azt is elmondta, hogy ő már többet nem tud tenni az ügyben, s már nem egyeztet többet a szövetséggel, mert álláspontján nem változtat.

A szövetség közleményében viszont az áll: "az MLSZ továbbra is szigorú, de vállalható feltételekhez köti az indulási jog átruházását, amelyek közül a legfontosabb, hogy a tranzakció következményeként a megállapított köztartozások megfizetése nem kerülhet veszélybe".

Duchatalet a sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy ha az MLSZ nem járul hozzá az indulási jog átruházásához, távozik a klubtól. Ezzel kapcsolatban az MLSZ megjegyezte, hogy a belga üzletember a sajtótájékoztatóján "indokolatlanul és méltánytalanul próbálta az MLSZ adminisztrációjára hárítani a felelősséget, ezzel félrevezetve a magyar sportszerető közvéleményt". A szövetség szerint a helyzetet Duchatelet "egyoldalúan próbálja beállítani, és a saját felelősségét, szerepét még csak meg sem említi".

"Az Újpest FC jelenlegi tulajdonosa teljességgel figyelmen kívül hagyja azt a vitathatatlan tényt, hogy a tulajdonszerzésekor nem kellő körültekintéssel járt el" - olvasható az mlsz.hu-n. Az újpestiek korábban azzal fordultak az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinnék a futballklubot jelenleg működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be.

Az ügy kapcsán március 1-jén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest FC Kft. kibújhasson mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A háttérben az áll, hogy a jelenlegi tulajdonos egy ideig fizette a felhalmozott tartozásokat, de amikor újabb offshore cégek jelentkeztek, úgy döntött, hogy a vitatható követeléseket már nem fizeti ki. Az érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

fotó:rangado.hu

sportrajongo.hu/MTI