Jump to content

Kerékpár: négy kvótát remél Tokióban a szövetség elnöke

2017. 10. 10. 10:01

A 2020-as tokiói olimpián négy, a négy évvel későbbi párizsi játékokon pedig akár nyolc kvótát is elképzelhetőnek tart a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy piacképes termékké kell tenni a magyar kerékpársportot.

 

Princzinger Péter a lap keddi számában megjelent interjúban azt mondta, a bringasport ma nem működik üzleti alapon Magyarországon, ennek legfőbb oka, hogy eddig nem kapott elég felületet sem a tévében, sem a közösségi médiában.

A szövetség május végén megválasztott elnöke hozzátette, számottevő figyelmet csak a Tour de Hongrie és a V4-es kerékpárverseny kap. Előbbivel kapcsolatban elmondta: az eddigi 2.2-es kategória helyett jövőre 2.1-es minősítésű lesz, így a magasabb osztályba tartozó kontinentális csapatok is eljönnek. Emiatt érdekesebb lehet a médiának.

Céljuk, hogy néhány éven belül újra legyen magyar versenyző a nagy 21 napos körversenyeken, főként a Tour de France-on. Erre jelenleg Peák Barnabásnak van a legnagyobb esélye a szövetség elnöke szerint.

A sportág bázisáról szólva elmondta: a 121 tagszervezet mögött 1164 igazolt versenyző áll, hozzávetőleg 40 százalékuk felnőtt, 60 százalék pedig utánpótláskorú. „Rengeteg idő, energia kell a kerékpárban az eredményességhez, ami nehéz a gyereknek, nehéz szülőnek. Tehát nem egyszerű az utánpótlásbázis építése."

Kritikus pontnak nevezte, hogy nincs egyetlen, nemzetközi verseny lebonyolítására alkalmas BMX-krosszpálya sem, holott olimpiai szakág.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI)