Jump to content

Vizes vébé: számos közlekedési lehetőség a vizes vébé és a masters vébé ideje alatt is

2017. 07. 06. 13:15

A szervezőknek a 17. FINA Világbajnokság 17 napja alatt 2500 sportoló közlekedését kell biztosítaniuk a kijelölt szállodák, edzéshelyszínek és versenyhelyszínek között, emellett a várt, mintegy 350 000 látogató biztonságos közlekedéséről is gondoskodniuk kell. Igaz ez a masters világbajnokságra, jellemzően családjukkal érkező sportolókra is.

A gördülékeny közlekedés biztosítása érdekében a Bp2017 Nkft. együttműködik a Budapesti Közlekedési Központtal, a Fővárosi Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt.-vel, a MAHART Passnave-vel és a MÁV-Start Zrt.-vel.

A MAHART Passnave-vel kötött együttműködés eredményeként a Duna, mint vízi út aktív részesévé válik a tervezett közlekedési rendszernek. Két szárnyas- és 13 hagyományos hajó 20 percenként induló körjárata, valamint 12 db kikötő együttesen enyhíti majd a világesemény alatti közúti közlekedés forgalmát, biztosítja a parkolók és a versenyhelyszínek közötti közlekedést, a helyszínek közötti átjárást.

A MÁV-Start Zrt.-vel kötött megállapodás nyomán a 17. FINA Világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők vonattal féláron utazhatnak Budapestre és Balatonfüredre. A vasúttársaság továbbá segítséget nyújt az esemény megszervezéséhez nélkülözhetetlen 3500 önkéntes, és az augusztusban induló masters vb-re akkreditáltak utaztatásában is. Az augusztus 7. és 20. között megrendezendő masters világbajnokságra jelentkezők részére pedig ingyenes különjáratokkal biztosítják a főváros és Balatonfüred közötti közlekedést. A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. hivatalos személyszállítója a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt., mely 1200 autójával járul hozzá a világeseményre érkezők kiszolgálásához. 

A Műegyetem rakparton és a Művészetek Palotájánál két, egyenként 150, illetve 250 férőhelyes közönség parkolót biztosítanak a szervezők, ahonnan a sporteseményre szóló jegy birtokában a hajójáratok díjmentesen szállítják a vendégeket a Margitszigeti, Batthyány téri versenyhelyszínekre és a Duna Arénához.

A Duna Arénát az említett hajójáratok mellett az M3 metró Forgách utcai megállója felől, az újonnan épült Dagály sétányon keresztül lehet a legrövidebb úton elérni, de megközelíthető déli irányból, a Duna parti sétányon is. Az ide érkezőknek 1500 parkolóhelyet is biztosítanak a helyszín környezetében, továbbá a város három pontján kijelölt P+R parkolókban, ahonnan hajó vagy külön buszjárat biztosítja majd a megközelítést. A Duna Plázánál 700 férőhelyes állásokat alakítottak ki, amelyeket napi jeggyel lehet elfoglalni. A Duna Plázától 15 percenként induló buszjáratok az Aréna bejáratánál lévő, újonnan épült gyalogoshídhoz érkeznek. A kerékpárral közlekedők részére 480 szabad biciklitárolót telepítenek. Ezenkívül elérhetőek lesznek a MOL BUBI közbringarendszer tárolói, szolgáltatásai is.

A Városliget a Hősök terén közlekedő M1 metróvonallal közelíthető meg a belváros irányából, illetve a Dózsa György úton közlekedő autó- és trolibuszokkal a város több pontjáról. A megállókból 3-5 perc kényelmes sétával elérhetők a bejáratok. A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek.

A Margitsziget a legrövidebb úton a sziget déli bejáratán keresztül, a 4-es, 6-os villamos megállója felől közelíthető meg 6-8 perc sétával, vagy az északi bejáratánál megálló 1-es villamos felől, 20 perc sétával. Hajóval pedig a belvárosból (Vigadó tér). A kerékpárral közlekedők részére 200 szabad biciklitárolót telepítenek.

A vizes-vb helyszínei közelében telepített 11 új gyűjtőállomással és 200 kerékpárral tovább nőtt a MOL Bubi szolgáltatási területe, így a legzöldebb közösségi közlekedési eszközzel is kilátogathatnak a szurkolók a versenyekre. A sportolókat 140 autóbusz szállítja majd a szállodák és a versenyhelyszínek között. A kora reggeli óráktól késő estig közlekedő járatok fél óránként indulnak majd, míg a kijelölt edzéshelyszínekre óránként indulnak majd buszok. 

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mti)