Jump to content

Vizes vébé: körkép 9 nappal a kezdés előtt

2017. 07. 06. 14:25

A 100 méteres férfi gyorsúszás címvédője nélkülérkezik Kína, a női vízilabda-válogatott kapitánya a magyar válogatottól tart a leginkább, Chartres-ban még rendeztek egy felkészülési versenyt. A fina-budapest2017.com helyzetjelentése.

Úszás: Ning Zetao nélkül jönnek a kínaiak

Véglegesen eldőlt, hogy a 100 méteres férfi gyorsúszás címvédője, Ning Zetao nélkül érkezik a kínai delegáció Budapestre. A kazanyi világbajnok a kínai nemzeti bajnokságon 49.67-es időt úszott az előfutamokban, majd a döntőben sérülés miatt kénytelen volt feladni a versenyt. „Mivel értékelhető időeredménye nem elegendő a kvalifikációhoz, sajnos nem vehet részt a világbajnokságon” – nyilatkozta Zhao Jian kínai szakágvezető a 24 éves gyorsúszó balszerencsés szereplésével kapcsolatban.  

A kínai versenyző kényszerű távolmaradása leginkább a belga közvéleményt hozta izgalomba, hiszen így a szám riói ezüstérmesének, a napokban friss apává avanzsált Pieter Timmersnek tovább nőttek az esélyei. Mint ismeretes, a legnagyobb favorit, az olimpiai bajnok ausztrál Kyle Chalmers nemrégiben szívműtéten esett át, így ő sem állhat rajtkockára a „királyszám” döntőjében Budapesten.

Vízilabda: Arno Havenga a magyaroktól tart leginkább

A holland női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Arno Havenga kihirdette 13 fős vb-keretét.  A csapat utolsó felkészülési mérkőzéseit július 5. és július 7. között játssza Utrechtben, Franciaország, Kanada és Kína együttesei ellen. Havenga a világbajnoki esélyekkel kapcsolatban elmondta, hogy a csoportmérkőzések során kötelező hozniuk a franciák és a japánok elleni találkozóikat. A legveszélyesebb csoportellenfélnek a magyarokat tartja, hozzátéve, hogy házigazdaként esélyesebbek is. Nem lesz könnyű dolguk, ha nyerni akarnak, bár 2014-ben, az Európa-bajnokságon Budapesten egyszer már képesek voltak erre a bravúrra.

„A csoportelsőség a cél, ha másodikak leszünk, nagy falatot kaphatunk a következő körben, az oroszok, a görögök vagy az ausztrálok egyaránt kemény ellenfelek lehetnek. De nem akarok ilyen messze menni az esélylatolgatásban, természetesen mindent megteszünk azért, hogy valamennyi meccsünket megnyerjük” – vélekedett  Arno Havenga a csapat kihirdetését követően.

Úszás: Lacourt türelmetlenül várja utolsó döntőjét

A franciaországi Chartres-ban, az Open de France versenyén ugrottak a hétvégén medencébe többen is a világbajnokságra készülő legjobb úszók közül. A hölgyeknél Hosszú Katinka, az orosz Yulija Efimova és az ausztrál Emma McKeon ismét letette névjegyét, mindhárman három-három számban állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Hosszú a 200 és 400 vegyest, valamint a 200 hátat, Efimova az 50, 100 és 200 méteres mellúszást, McKeon pedig a 100 és 200 gyors, valamint a 200 pillangóúszást nyerte meg.

A legnagyobb érdeklődés persze a házigazda franciák szereplését kísérte. Mehdy Metella a férfi 100 méteres gyors- és a 100 méteres pillangóúszásban egyaránt győzedelmeskedni tudott. Pedig a nagy riválisok, Cielo, Magnussen és Czerniak is itt voltak, ám a franciák egyik legnagyobb éremesélyese úgy tűnik, élete legjobb formájában van.

„Soha sem volt még ilyen kiváló sorozatom, mint idén tavasszal. Nem tudom, mit remélhetek ezek után Budapesten, de a felkészülésemmel nagyon elégedett vagyok” – nyilatkozta Metella a viadal végén.

A legtöbben a férfi 50 méteres hátúszás döntőjére voltak kíváncsiak, ahol a két legendás francia, Camille Lacourt és Jérémy Stravius indult. Lacourt-nak ez volt az utolsó versenye a világbajnokság előtt, ahová nem titkolja, hogy a győzelem reményébe érkezik. Chartres-ban, a hétvégén sem hagyott semmi kétséget afelől, hogy Budapesten az aranyért fog vízbe szállni. 24.82-es idővel nyert, Stravius pedig csak a negyedik helyen csapott célba a brazil Guido és a görög Christou mögött. A 32 éves, ötödik világbajnoki címének megszerzésében reménykedő úszót nem igazán tudták ellenfelei megszorítani, mégis nagyon jó időt úszott.

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/gala.fr)