Jump to content

Messi tagad, Argentína bajban

2017. 03. 31. 13:08

A Barcelona ötszörös aranylabdás labdarúgója, Lionel Messi igazságtalannak tartja négy meccses eltiltását, mondván, nem a partjelzőnek szánta durva megjegyzéseit. Az argentin szövetség fellebbez a döntés ellen, hiszen ők is tudják, a csapatkapitány nélkül nem megy a válogatottnak, amely Messi nélkül akár le is maradhat a 2018-as vb-ről.

 
A Barcelona és az argentin válogatott zsenije a Chile ellen hazai pályán 1-0-ra megnyert – a győztes gólt Messi lőtte büntetőből - világbajnoki-selejtezőn szidalmazta az egyik partjelzőt. A FIFA ezután vizsgálatot indított Messi ellen, akire az eset miatt végül négymeccses eltiltást rótt ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

Az Albicelestes tízese ártatlannak vallja magát, és állítása szerint nem a partjelzőnek szánta a szitokszavakat.

Az alábbi videón az látható, hogy a futballista a partjelző irányába néz, és nem éppen míves szavakkal az édesanyját emlegeti:
 

A világklasszis a találkozón nem kapott lapot a kirohanásáért, és a meccs játékvezetője a jegyzőkönyvében sem tett említést a történtekről, mint ahogy a szóban forgó asszisztens, Emerson Augusto do Carvalho is csak később értesült róla, hogy mit mondott neki Messi.

A FIFA eltiltása viszont már a Bolívia elleni idegenbeli vb-selejtezőn életbe lépett, így az argentin válogatott csapatkapitánya nélkül volt kénytelen La Pazba utazni, ahol 2-0-ra kikapott az együttes.

„Amiket ilyenkor mondok, azokat soha nem a bíróknak vagy partjelzőknek szánom. Az adott szituáció szüli, és ilyenkor elejtek pár megjegyzést csak úgy a levegőbe” – nyilatkozta Messi a La Nacionnak.

Az ügy érdekessége, hogy bár a támadó állítása szerint nem az asszisztenst szidta az ominózus Chile elleni összecsapáson, a meccs végén mégsem volt hajlandó kezet fogni a szóban forgó asszisztenssel.

A Bolívia elleni vereséggel minden esetre nehéz helyzetbe került Argentína, hiszen az együttes lecsúszott a tízcsapatos selejtezőcsoport ötödik helyére, ahonnan csak pótselejtezővel érhető el a kijutás a 2018-as oroszországi világbajnokságra, míg a legjobb négy automatikusan részt vehet a tornán.

Az argentin szövetség természetesen fellebbez az ítélet ellen, melynek értelmében Messinek az Uruguay, a Venezuela és a Peru elleni vb-selejtezőket is ki kell/kellene hagynia. Ezt pedig jelenlegi helyzetében nem igen engedheti meg magának az Albicelstes.

„Meglepett minket a FIFA döntése. Nagyon mérgesek vagyunk, mert órákkal a Bolívia elleni mérkőzés előtt értesültünk az eltiltásról” – mondta Jorge Miadosqui, a válogatott titkára, aki így zárta nyilatkozatát: „Fellebbezünk az ítélet ellen. Vannak előttünk példák, melyek azt mutatják, hogy a büntetés mértéke csökkenthető. Messi természetesen szomorú, mint ahogy mi is mindannyian. Nem értünk egyet azzal, ahogyan a FIFA ezt az ügyet kezelte.”

A 2018-as világbajnokság selejtezői 2015 októberében kezdődtek, de mivel Messi szeptember végén oldalsó keresztszalag-szakadást szenvedett egy spanyol bajnokin, így nem lehetett ott az argentin válogatott első négy vb-selejtezőjén. Nem is kezdte jól a sorozatot Argentína, hiszen a kék-fehérek ezekből a találkozókból csupán egyszer gyűjtötték be a győztesnek járó három pontot.

Messi az Albicelestes eddigi tizennégy vb-selejtezőjéből nyolcat kényszerült kihagyni, ezeken a mérkőzéseken pedig mindösszesen egyszer tudott győzni a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, amely a Bolha nélkül csupán 7 pontot "szorgoskodott" össze.

Azon a hat találkozón, amelyeken az ötszörös aranylabdás is pályára lépett ötször győzött és csak egyszer kapott ki - Brazília ellen idgeneben - az Albicelstes.

Amennyiben tehát az argentin szövetségnek nem sikerül elérnie, hogy a FIFA enyhítse Messi büntetését, úgy az argentin válogatott nagy bajba is kerülhet a vb-szereplést illetően.

Az argentin-labdarúgó válogatott eddigi eredményei  a vb-selejtezőkön (Messivel és nélküle):

1. forduló: Argentína-Ecuador 0-2 (Messi sérülés miatt nem játszott)
2. forduló: Paraguay-Argentína 0-0 (Messi sérülés miatt nem játszott)
3. forduló: Argentína-Brazília 1-1 (Messi sérülés miatt nem játszott)
4. forduló: Kolumbia-Argentína 0-1 (Messi sérülés miatt nem játszott)
5. forduló: Chile-Argentína 1-2 (Messi ismét a csapatban)
6. forduló: Argentína-Bolívia 2-0 (Messi gólt szerzettt)
7. forduló: Argentína-Uruguay 1-0 (Messi győztes gólt lőtt)
8. forduló: Venezuela-Argentína 2-2 (Messi nem játszott)
9: forduló: Peru-Argentína 2-2 (Messi nem játszott)
10. forduló: Argentína-Paraguay 0-1 (Messi nem játszott)
11. forduló: Brazília-Argentína 3-0 (Messi is a pályán volt)
12. forduló: Argentína-Kolumbia 3-0 (Messi gólt szerzett)
13.forduló: Argentína-Chile 1-0 (Messi győztes gólt szerzett)
14. forduló: Bolívia-Argentína 2-0 (Messi eltiltás miatt nem játszhatott)
(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, m4sport.hu / Fotó: twitter)