Jump to content

Születésnap: a legendás cselgáncsozó hétfőn jubilál

2015. 09. 25. 10:55

Hétfőn ünnepli 50. születésnapját Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, aki 2000-es visszavonulása óta is szeretett sportágában tevékenykedik, immár a Rákosmenti Hajtós Diáksport Egyesület alelnökeként és vezetőedzőjeként.

 

"Remek társaság alakult ki a klubomban, 140-150 gyerek jár dzsúdózni, vannak korosztályos magyar bajnokaink és hat-hét fiatal még nemzetközi szinten is sokra viheti" - mondta az MTI-nek az 1992-es barcelonai játékok egyik magyar hőse. "Havi 80 órát adok nekik, sokat kérdeznek a pályafutásomról, ezzel együtt manapság már nehezebb őket motiválni, ott a számítógép, az iskolaváltás, a csajozás, no meg a mi időnkben még csak akkor lehetett külföldre menni, ha valaki jó versenyző volt. Ez a munkám, ehhez értek és nyolc éve nem voltam szabadságon, úgyhogy jövőre már szeretnék pihenni egy kicsit."

Versenyzői karrierjére visszatekintve a Honvéd korábbi büszkesége úgy összegzett: mindenki csinál az életében hülyeségeket, ő is időnként akkor járt el szórakozni, amikor nem kellett volna, talán ezért érzi úgy, hogy maradt még benne eredmény.

"Ebben mondjuk a bírók is közrejátszottak, hiszen a barcelonai döntőben nem ítéltek semmit egy akciómra, óvni pedig utólag nem lehetett. A tatamik akkor is minden oldalról be voltak kamerázva, de csak a bírói továbbképzéseknél hasznosították a felvételeket. A hamiltoni vb-döntőben percekig állt az ellenfelem neve mellett egy jogtalan jukó, aztán visszavonták, döntetlen lett a meccs, az azóta megszűnt bírói döntésnél pedig a háromból csak egy bíró látott engem jobbnak, azaz merte bevallani a tévedést. Ezért is tartom jó ötletnek a pár éve bevezetett videóbírót" - jelentette ki Hajtós Bertalan, aki nem akart edző lenni, de egyszer elhívták egy gyerekeknek tartott nyilvános tréningre, és utána addig győzködték, amíg beadta a derekát.

"Engem Keserű József karolt fel, amúgy azt látom, hogy a külföldi gyakorlattól eltérően nálunk az eredményes versenyzőknek valamiért elengedik a kezét. A közvélemény is kicsit +el van kényeztetve+, itt csak az olimpiai bajnokok számítanak, a második és harmadik helyezettek csak léteznek." - fogalmazott.

Hajtós Bertalan mindhárom gyermeke belekóstolt a dzsúdóba, Benjámin fia - aki informatikusnak tanul a Műszaki Egyetemen - a mai napig lejár edzésekre.

"A legidősebb, Berci korán abbahagyta, ő geológusként diplomázott, mint ahogy Betti lányom is másként döntött végül. Soha nem erőltettem náluk a dolgot, no meg ilyen névvel dzsúdózni is nagy kihívás lett volna" - tette hozzá a kétszeres Európa-bajnok.

(MTI)

(Fotó:origo.hu)