Jump to content

Golf: Johnson vezet, Spieth tapad - British Open összefoglaló 1. rész

2015. 07. 17. 10:48

Az amerikai Dustin Johnson áll az élen egy nap után a 9.2 millió dollár összdíjazású British Openen, a férfi golfozók idénybeli harmadik Major-tornáján. Johnson -7-es kört teljesített így egy ütés előnnyel várhatja a pénteki napot riválisaival szemben. A világelsőségre pályázó Jordan Spieth aki az idény első két Major-tornáját megnyerte két ütés hátránnyal követi honfitársát. Tiger Woodsnak nem sikerült jól az első nap, a volt világelső 76-os kört teljesített.

Dustin Johnson mögött Robert Streb, a kétszeres US Open bajnok Retief Goosen, az Open 99-es bajnoka Paul Lawrie, az ausztrál Jason Day, a korábbi Masters-bajnok Zach Johnson és az European Tour idei meglepetésembere, Danny Willet állnak a második helyen együttállásban. A torna kellemes meglepetése az amatőr Jordan Niebrugge kiváló szereplése (65), míg a kevésbé kellemes Tiger Woods formája, a St. Andrews-on korábban kétszer is diadalmaskodó egykori világelső 76 ütéses első napot zárt, így nagyon megnehezítette a saját dolgát már a CUT tekintetében is. Az idény első két Majorén győztes Jordan Spieth jól kezdett, hátránya két ütés Johnsonhoz képest.

A reggeli indulók még tökéletes időjárási körülmények közepette kezdhették meg a 144. Britsh Opent. A játékosok mindegyike tisztában volt azzal, hogy csütörtökön lehetőség szerint nagyon jól kell játszani, ugyanis az időjósok rossz időt mondanak péntekre és szombatra. Dustin Johnson mindent meg is tett annak érdekében, hogy alacsony ütésszámmal zárja a napot, az amerikai öt birdie-t és egy eagle-t jegyzett, bogey nem került fel a kártyájára. DJ 65 ütésből teljesítette az Old Course-ot és az élről várhatja a második kört. Az amerikai ezzel kisebb történelmet írt, ugyanis legutóbb 41 éve fordult elő az, hogy egy játékos a US Openen és a British Openen is az élről várhatta egy azon évben a második kört.

Johnson előnye ugyanakkor nem nagy, mindössze egy ütés, ráadásul rengetegen követik a második helyen. Ott van többek között a 99-es drámai végjátékot hozó Open bajnoka, Paul Lawrie, a szintén Major-győztes Retief Goosen, Zach Johnson páros, az évek óta minden Major-tornán erős Jason Day, valamint az angol Willett és az amerikai Streb. Utóbbi kettő kiváló játéka némiképp meglepő, ám messze nem annyira, mint az amatőr Jordan Niebrugge teljesítménye. Az Oklahoma State Egyetem 21 éves játékosa hét szakaszt zárt birdie-vel és csak két lyukon ütött bogey-t, így 67-es eredményével az előkelő 8. helyen áll. A fiatal golfozó komoly amatőr eredménysorral rendelkezik, megnyerte többek között a US Amateur Public Links tornát, melyen korábban olyan kiválóságok győztek, mint Brandt Snedeker, Ryan Moore vagy Trevor Immelman.

A viadal kezdete előtt természetesen sokan voltak arra kíváncsiak, hogy vajon a világelsőségtől karnyújtásnyira lévő Jordan Spieth hogyan szerepel majd St. Andrews-on. Az előző héten a PGA Touron győztes Spieth jól játszott, 67-es köre során az első hét szakaszán ötöt birdie-vel zárt, csak a pálya hátsó részén volt egy kisebb hullámvölgye. Spieth 1953 után (Ben Hogan) a második golfozó lehet, aki megnyeri a Masterst a US Opent és a British Opent....

(folytatjuk)

(Fotó:golf.com)