Jump to content

Vívó-vb - Harmadik és hatodik hely az első éremosztó napon

2015. 07. 15. 08:30

Azzal, hogy a kardozó Márton Anna harmadik lett, már a moszkvai vívó-világbajnokság első éremosztó napján elérte azt az eredményt a magyar küldöttség, amelyet tavaly a kazanyi vb végéig. Márton kellemes meglepetést okozott, viszont Szilágyi Áron negyeddöntős veresége miatt kissé keserédesre sikeredett a keddi versenynap.

Márton a fehérorosz Palina Kaszpjarovics 15-8-as, a kínai Sao Ja-csi 15-13-as, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis 15-9-es, valamint a görög Vasziliki Vujuka 15-12-es legyőzésével jutott el az elődöntőig. Ott 15-8-ra kikapott a Londonban olimpiai ezüstérmes, egyéniben világ- és Európa-bajnok orosz Szofija Velikajától, aki végül az aranyérmet is megkaparintotta.

"Nagyon szerettem volna nyolc közé jutni, ez volt a célom a verseny előtt - idézte Márton Annát a magyar szövetség honlapja. - Persze, azt is láttam, hogy ezért az olimpiai és világbajnok Zagunist kell legyőznöm, de azt a vb előtt is tudtam a világranglistás helyezésem alapján, hogy ez vár rám. Korábban egyszer vívtam vele tizenöt tust, akkor épphogy kikaptam, úgyhogy nem tartottam tőle, és jól is ment a vívás. Márton kitért rá, hogy a görög riválisával még sosem találkozott direkt kieséses asszóban, és óriási boldogság számára, hogy összejött az érem. "Nagyon sokat dolgoztam, dolgoztunk érte!" - tette hozzá.

Szilágyi a mexikói Eduardo Larát 15-4-re, az olasz Enrico Berrét 15-13-ra, a szintén olasz Luca Curatolit 15-10-re verte, majd a negyeddöntőben 15-11-re kikapott a német Max Hartungtól, akit júniusban, a svájci Eb döntőjében ugyanennyire győzött le. A magyar kardozó a hatodik helyével, illetve korábbi jó szereplésével - többek között Eb-diadalával - a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint "gyakorlatilag százszázalékosan biztossá tette riói részvételét", annak ellenére, hogy a kvalifikációs időszak jövő tavaszig tart. Férfi kardban egyébként szintén orosz győzelem született, Alekszej Jakimenko jóvoltából.

Szatmári András a 30., Iliász Nikolász a 36., Decsi Tamás a 44., míg a nőknél Garam Nóra az 53., Várhelyi Anna a 62., Mikulik Júlia pedig a 65. helyen végzett. Kedden a női és férfi párbajtőrözők is pástra léptek a selejtezőben. A magyarok közül valamennyien továbbjutottak, a kiemelt Boczkó Gábor és Szász Emese mellé csatlakozott Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter, valamint Antal Edina, Budai Dorina és Révész Julianna. Szerdán már a 64-es tábla küzdelmei zajlanak majd, illetve a női is férfi tőrözők selejtezőjét rendezik.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:ujeuropaalapitvany.hu)