Jump to content

Európa Játékok: Kozák és a férfi kajak négyes is győzött

2015. 06. 16. 08:50

Kozák Danuta és a férfi kajak négyes is aranyérmet szerzett a bakui Európa Játékok keddi napján. Kozák 500 méteren bizonyította, hogy továbbra is a világ legjobbjának számít ebben a számban, míg a férfi négyes fennállása első nagy győzelmét aratta világversenye.

Az olimpiai és világbajnok Kozák Danuta tökéletesen felépített pályával és nagyszerű versenyzéssel nyerte meg a K-1 500 méter aranyát, jó egy hajóval maga mögé utasítva az osztrák Yvonne Schuringet és a lengyel Ewelina Wojanorowskát. Féltávnál még a korábban ukrán színekben versenyző, ma már azeri olimpiai aranyérmes Inna Oszipenko-Radomszka haladt az élen, ám végül Kozák a szembe szeles pályán "bedarálta" ellenfelét.

Nem kellett sokat várni a nap második aranyérmére sem, melyet a férfi kajak négyes nyert. Az 1000 méteren győztes egység 2012-es megalakulása óta első nagy győzelmét aratta világversenyen, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel az olimpiai ezüstérem, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérem után ezúttal aranyat nyert, méghozzá az idehaza az év kiemelt versenyeként aposztrofált Európa Játékokon. Kammererék kiválóan építették fel a pályát, és bár a táv nagy részében a kilences pályán induló orosz egység haladt az élen, 750 méter után "Kameráék" elléptek és végül fél hajóval nyerték meg a K-4 1000 méter döntőjét. A K-2 1000 méteren Szalai Tamással győztes Kammerer Zoltán így már kétszeres aranyérmes Bakuban.

A későbbiekben a Kárász Anna, Vad Ninetta párosért (K-2 500 m) szoríthatunk.

(Forrás:sportrajongo.hu;mkksz.hu/Fotó:mti)