Jump to content

Gyulai emlékverseny - Világbajnoki mezőny kalapács- és diszkoszvetésben

2015. 06. 15. 10:50

Világbajnoki szintű mezőny várható férfi és női kalapácsvetésben és férfi diszkoszvetésben július 7-én a Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjon. A kalapácsvetőknél természetesen a mezőny tagja lesz az olimpiai bajnok Pars Krisztián, aki címvédőként várhatja az idei eseményt.

Pars Krisztián tavaly 82,49 egyéni csúcsot dobott Fehérváron, ez pedgig jelenleg a versenyrekordot jelenti. Az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok szombathelyi versenyző legnagyobb ellenfele újra a világbajnok lengyel Pawel Fajdek lesz, aki 82,76 méterrel vezeti a világranglistát - derül ki a verseny hétfői hírleveléből. Fajdeket és Parsot is beleértve az All-Athletics.com számítógépes világranglista első hét helyezettjéből hatan visszaigazolták részvételüket. Indul az idén már 79,36-ot dobott tadzsik Dilshod Nazarov, a vb-bronzérmes cseh Lukas Melich, az Eb-harmadik orosz Szergej Litvinov, az állandó Eb- és vb-döntős fehérorosz Pavel Krivickij és szlovák Marcel Lomnicky, valamint a veterán lengyel Szymon Ziólkowski, Sydney olimpiai és Edmonton világbajnoka.

A Gyulai Memorialon kétszer megnyerte a férfi diszkoszvetést Kővágó Zoltán, aki idén is remekül kezdte az évet: 65,64 méterrel alig maradt el a riói olimpiai szinttől. Az athéni játékok ezüstérmesének a már korábban beharangozott olimpiai bajnok észt Gerd Kanter mellett riválisa lesz a 2010-es Európa-bajnok lengyel Piotr Malachowski, a szintén lengyel Robert Urbanek, a tavalyi Eb-n bronzérmese, s a jamaicai Jason Morgan, aki 68,19 méterrel az idei legjobb eredmény birtokosa.

A női kalapácsvetés mezőnyében ott van a jelenlegi és az ex-világcsúcstartó és két magyar versenyző. A vb-nyolcadik Orbán Éva és az ifjúsági világbajnok, még juniorkorú Gyurátz Réka egyformán teljesítette már a vb-szintet. A legjobbak közül is kiemelkedik a két világ- és Európa-bajnok: a 79,58 méterrel világcsúcstartó lengyel Anita Wlodarczyk és a német Betty Heidler, akinek 79,42 méteres rekordját múlta felül Wlodarczyk. Indul a kétszeres Eb-ezüstérmes szlovák Martina Hrasnová, az egyformán Eb-harmadik lengyel Joanna Fiodorow és az orosz Anna Bulgakova, valamint a német Kathrin Klaas, s a kétszeres amerikai bajnok Amanda Bingson.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)