Jump to content

Hosszú Katinka az év női úszója

2014. 12. 01. 20:34

Hosszú Katinkát választotta az év legjobb női úszójának a nemzetközi sportági szövetség, a FINA. Az ezért járó elismerést a Magyar Úszószövetség tájékoztatása szerint a dohai Grand Hyatt szálló báltermében rendezett hétfői gálaesten vehette át a magyar világklasszis.

A Vasas úszója az év főversenyén, a berlini Európa-bajnokságon három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett: 400 és 200 méter vegyesen rendkívül magabiztosan védte meg címét, valamint 100 méter háton sem talált legyőzőre. Második lett 200 méter gyorson, míg harmadikként ért célba 200 méter pillangón és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként. Emellett nagy fölénnyel megnyerte a rövidpályás világkupa-sorozatot, amelyben 51 elsőséget gyűjtött és ötször állított fel világrekordot. Hosszú amúgy világrekorder is, ugyanis a világkupák történetében senki sem nyert nála több aranyérmet, a magyar klasszis jelenleg 122 elsőségnél tart.
"Ez félelmetes, hatalmas nagy megtiszteltetés... Rajtam kívül még ketten úsztak világcsúcsot és értek el kiváló eredményeket, Katie Ledecky és Sarah Sjöström, mégis engem választottak. Ez az egyik legnagyobb elismerés, amit a pályafutásom során valaha kaptam" - idézte Hosszút a szövetség. "Sokan kérdezték a díjátadó előtt, izgulok-e, és mindenkinek azt mondtam, nem, mert a munkát elvégeztem, az eredményeket már elértem, azaz ami rajtam múlt, megvolt a gála előtt. Az, hogy a szavazók így döntöttek, fantasztikusan jó érzés." - idézte a szövetség Hosszú Katinkát, aki kiemelte, hogy a rövid pályás idény csúcsa, a világbajnokság még csak most indul és szeretne Dohában is eredményes lenni.
A FINA 2010 óta díjazza sportágainak legjobbjait, 2012-ben Risztov Éva a nyíltvízi úszók mezőnyében, tavaly pedig Varga Dénes a férfi vízilabdázók között bizonyult a legjobbnak. Az év úszója szavazáson a férfiaknál az idei világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos végzett az élen.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:friss24.hu)