Jump to content

Olimpiai kandidálás: Nincs összhang Párizs és a francia államfő között

2014. 11. 07. 18:21

Úgy tűnik, nem teljes az egyetértés a franciák között: értetlenséget váltott ki a párizsi főpolgármester részéről pénteken, hogy Francois Hollande államfő előző este jelezte, támogatja, hogy Párizs pályázzon a 2024-es nyári olimpiára.

Anne Hidalgról, Párizs főpolgármesteréről köztudott, hogy nem lelkesedik az ötletért, annak költségei és bizonytalan gazdasági hatásai miatt. A városvezető ezért nem vette jó néven a köztársasági elnök nyilatkozatát.

Hollande egy csütörtök esti interjúban elmondta: ha az illetékesek úgy döntenek, hogy a főváros kandidál, akkor a maga részéről támogatja a lépést.

„Annyit szeretnék csak mondani, hogy semmi és senki nem fog változtatni a menetrenden és a módszeren, ami Párizs jelentkezését illeti az olimpiai játékokra, 2024-re vagy 2028-ra vonatkozóan.” – mondta Hidalgo pénteki sajtótájékoztatóján. A főpolgármester arra emlékeztetett, hogy az illetékes sportmozgalmi munkacsoport januárra készíti el tanulmányát a kérdésről.

„Én tartani fogom magam ehhez a menetrendhez, és azt kérem, hogy azt más is tartsa ugyanúgy tiszteletben, mint én” – hangsúlyozta.

„A javaslatok alapján világosabban fogunk látni, komplett tudással tudunk majd dönteni, ami egyelőre még nem áll fenn, és én nem vagyok híve az érzelmi hatás alatt meghozott, elsietett döntéseknek.” – tette hozzá Párizs főpolgármestere.

Patrick Kanner sportügyi miniszter délután jelezte, hogy a köztársasági elnök az ország számára fejezte ki az ambícióját, de természetesen ez csak akkor lesz lehetséges, ha a párizsi főpolgármester is támogatja a pályázatot.

„A dosszié az asztalon van hónapok óta. Anne Hidalgo pontosan tudja, hogy a tanulmányok már készülnek.” – mondta a tárcavezető.

Michel Barnier, a jobboldali ellenzékhez tartozó volt uniós biztos szerint „gondok vannak a párbeszédben a köztársasági elnök és a párizsi főpolgármester között”.

„Ha olimpiát akarunk rendezni, akkor egy városnak kell pályáznia, vagyis a párizsi főpolgármester és a közgyűlés álláspontja kulcsfontosságú. A sportéletnek is jóvá kell hagynia és támogatnia kell a jelöltséget. És végül egy utolsó feltétel, hogy a köztársasági elnök és az állam is beletegye a magáét.”– mondta Barnier.

Franciaországban legutóbb 1924-ben rendeztek nyári olimpiát. Párizs a 2012-es játékokért esélyesként pályázott, de az utolsó körben alulmaradt Londonnal szemben. Hasonló kudarcot könyvelt el 2008-as olimpiáért zajló versengésben is.

(szp)

(forrás:MTI/sportrajongo.hu/fotó:blogskyler.wordpress.com)