Jump to content

Úszás: Hosszú Katinka nem aprózza el...

2014. 11. 05. 15:14

Hosszú Katinka elképzelhetőnek tartja, hogy mind a 17 számban rajthoz áll majd az úszók csütörtökön kezdődő százhalombattai rövid pályás országos bajnokságán. A magyar szövetség szerdai sajtótájékoztatóján a 25 méteres medencébe kiírt rövid pályás világkupa-sorozatot 69 éremmel, közte 51 arannyal záró és összetettben győztes úszó azt mondta, el sem hiszi, hogy mennyit sikerült fejlődnie az elmúlt két és fél évben.

Hosszú az eseményt megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ob-n nem a fiataloktól akarja elvenni a lehetőséget, hanem az a célja a bő programmal, hogy minél komolyabb terhelést kapjon.

„A felkészülés szempontjából minden verseny minden egyes úszása fontos, s mivel ebben az évben még egy rövidpályás világbajnokság is lesz, az ob jó tréninglehetőség a számomra” – mondta Hosszú.

A vk-sorozattal kapcsolatban a Vasas 25 éves úszója arról beszélt, hogy a mezőny jóval erősebb, mint a 2012-es első széria idején, az pedig, hogy egyre több számban ugrik a medencébe, nagy kihívás elé állítja. Hosszú 994 ponttal nyerte az összetettet, sikeréért 389 ezer dollárt (96 millió forint) kapott, s úgy véli, minden dollárért megdolgozott.

„Persze a terhet nem érzi a versenyző, mivel olyan sűrű a program, hogy nincs is idő gondolkodni az előző úszáson, máris jön a következő. Azt remélem, hogy a fiatalok számára példa lehetek, kemény munkával ugyanis egyrészt győzni, másrészt pénzt keresni is lehet.”

Shane Tusup, Hosszú edzője és férje az előző két vk-szezonban nyújtott teljesítményt hihetetlennek, a mostanit pedig lenyűgözőnek nevezte.

„Számomra az a legnagyobb élmény, ahogyan látom, hogy Katinka úszóként és általánosságban sportolóként hogyan és milyen mértékben fejlődik, mindemellett a vk jó lehetőség a többi versenyre való felkészülésben” – mondta Tusup.

Kiss László szövetségi kapitány kiemelte: az ob a szezonzáró, decemberi, dohai rövidpályás világbajnokság válogatójának utolsó állomása lesz. A kapitány az idei Európa-bajnokságon szerepelt csapat mellett az ifjúsági olimpián is részt vett fiatalokat akarja elvinni a vb-re.

A százhalombattai ob szombati napján - amint azt a sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök elmondta – az olimpiai bajnok Székely Évát, Szőke Katót, Wladár Sándort, Rózsa Norbertet és Czene Attilát, valamint posztumusz egy mesteredzőt, Sárosi Imrét iktatják majd be ünnepélyes keretek között a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:duol.hu)