Jump to content

Pistorius-ügy: 5 év börtön a barátnőjét meggyilkoló futónak

2014. 10. 21. 11:15

Gondatlanságból elkövetett emberölésért öt év börtönbüntetésre ítélte a dél-afrikai bírósát Oscar Pistoriust aki tavaly februárban lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A hatszoros paralimpiai bajnok atléta tiltott fegyverbirtoklásért további 3 évet kapott, ezt a büntetést ugyanakkor öt évre felfüggesztve. A brit The Guardian információja szerint ugyanakkor Pistorius a büntetés nagy részét nem kell, hogy letöltse.

Előzmények: Oscar Pistorius 2013 február 14-én Valentin-napon több lövéssel végzett barátnőjével, a dél-afrikai modellel Reeva Steenkamppal. Az eset a paralimpikon házában történt, Pistorius a tárgyalás alatt végig kitartott amellett, hogy betörőnek hitte a mosdóba menekülő nőt, ezért nyitott tüzet rá. Az ügyész szándékos emberölés vádjában szerette volna ha elmarasztalják Pistoriust, éppen ezért hivatkozott a sportoló előéletében többször előforduló tiltott fegyverviselésre, valamint arra, hogy a futó mindig is hajlamos volt a dührohamokra.

Pistorius a hosszú tárgyalássorozat során végig megbánó magatartást tanúsított, együttműködött. A bíró végül gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek, valamint tiltott fegyverbirtoklásban.

A beszámolók szerint Pistorius rezzenéstelen arccal hallgatta végig ahogy Thokozile Masipa bírónő kihirdette az ítéletet, amely után elvezették a tárgyalóterem alatti fogdába. Pistorius minden bizonnyal Kgosi Mampuru II börtönben tölti le majd a büntetését, de hogy abból mennyit, arról egyelőre eltérnek a vélemények. A brit The Guardian információja szerint miután a futó büntetlen előéletű, ezért a büntetése harmadát rögtön elengedik, sőt jó magaviselet miatt a további része is csökkenhet. A szakértők úgy vélik, hogy három évre számíthat a paralimpiai bajnok, aki a büntetés egyhatoda után (kb 10 hónap) kérvényezheti a házi őrizetet.

A feleknek amúgy 14 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek, ám a helyszíni beszámolók arról szóltak, hogy mind a vád mind a védelem elfogadja az ítéletet.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:businessinsider.com)