Jump to content

Öttusa Eb: Élen a magyarok, Kasza és Demeter a dobogóért harcol

2014. 07. 13. 17:24

A lovaglás után az élen állnak a magyarok a férfiak hagyományos versenyében a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon.

Az első két számot - a vívást és az úszást - követően még az oroszok vezettek nagy fölénnyel, de Jegor Puskarjevszkij, aki a dobogóért harcolt, a hármasugrás első eleménél bukott, majd amikor visszaszállt a nyeregbe, kiderült, lova megsérült. Nem tudta folytatni a lovaglást, emiatt pont nélkül zárt, csapata pedig visszacsúszott az ötödik helyre.

A magyar együttes tagjai közül Tibolya Péter lovagolt először, mivel két szám után a 26. helyen állt. Az első tíz akadályt gond nélkül vette, a következőnél lehúzta lovával a rudat, majd az utolsó ismét sikerült. A 300 pontos alaperedményből így az egy verőhibáért 7-et vontak le, vagyis 293-mal fejezte be a számot.

A két további csapattagra sokat kellett várni, mivel Kasza Róbert és Demeter Bence negyedik és ötödik volt az úszás után, így ők a mezőny végén kerültek sorra. A kelleténél talán kicsit tempósabban lovagló Demeter négy, majd közvetlenül utána Kasza három rontással ment végig a Bregyó Sportcentrum atlétikai központja mellett felépített pályán, amelynek mobillelátója teljesen megtelt. Demeter 272, Kasza pedig 279 pontot tett hozzá addigi teljesítményéhez, így előbbi hetedik, utóbbi negyedik a lövészetekkel kombinált futás előtt.

Az élen az orosz Alekszandr Leszun áll, akinek az előnye egy perc a második helyezett honfitársával, Ilja Frolovval szemben. Kasza negyedikként Frolov után 11, a harmadik helyezett ukrán Pavlo Timosenko után pedig 9 másodperccel vághat majd neki a futásnak.

Az egyéni induló Demeter Gergely három verőhibával ment végig a lovas pályán.
A lovaglást 30 fok fölött melegben tartották, így a lovasok ezúttal zakó nélkül, ingben is teljesíthették a 12 ugrásból - a kettessel és a hármassal együtt -, 15 erőkifejtésből álló pályát.

(Forrás: MTI, fotó: mob.hu)