Jump to content

Kékszalag - Főszerepben a katamaránok

2014. 07. 09. 11:23

Csütörtökön reggel megkezdődik az idei Kékszalag. A várakozás óriási, a mezőny szintúgy. A hírek szerint közel 600 hajó vág neki Balatonfüredről a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenynek. Az idei viadalon rajthoz áll az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel.

Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idén az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

Az esélyesek között van ezúttal is a címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas, aki csapatával az Evopro Katamadárral, az 1988-as Amerika Kupára épült hajóval indul. Egyik nagy riválisuk a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lesz.

Litkey Farkas a verseny sajtótájékoztatóján azt mondta, szinte biztosra veszi, hogy ismét rekordjavítás lesz, mivel a modern hajók sebességpotenciálja ezt még gyenge szélben is lehetővé teszi. Ha pedig végig jó szél fúj, akkor a győztes akár 4-5 óra alatt körbevitorlázhatja a tavat - tette hozzá.

A versenyidő maximum 48 óra, az első három helyezett a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott díjakért is versenyez.

(Fotó:vitorlazas.hu)