Jump to content

Gyulai-emlékverseny: a világcsúcstartó többpróbázó is jön

2014. 07. 03. 13:08

Úabb sztárral bővült a Gyulai-emlékverseny amúgy is illusztris mezőnye. A legfrissebb hírek szerint ugyanis a férfi hét- és tízpróbában utóbbi években egyeduralkodó amerikai Ashton Eaton is rajthoz áll kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorial atlétikai Magyar Nagydíjon.

A szervezők tájékoztatása szerint a londoni olimpia, illetve a tavalyi moszkvai szabadtéri világbajnokság aranyérmese idén 110 és 400 gáton szerepel leginkább, s Magyarországon a rövidebbik távon rajtol. A hét- és a tízpróba világcsúcstartója bombaerős mezőnyhöz csatlakozik.

Az már korábban biztos volt, hogy Baji Balázs mellett a 2011-es vb-győztes, ötkarikás ezüstérmes amerikai Jason Richardson is rajthoz áll 110 gáton, a rendezőknek pedig sikerült megállapodniuk többek között a tavalyi vb-n második amerikai Ryan Wilsonnal, illetve a háromszoros jamaicai bajnok Andrew Rileyval is. A szám indulói listáját olyannyira sikerült minőségi futókkal kibővíteni, hogy A- és B-futam is lesz, ráadásul a B-futamban is rajtolnak kiváló eredményre képes atléták.

A hosszabbik férfi gátszám is parádés futást ígér. Ugyan az amerikai Bershawn Jackson sérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést, ám elfogadta a meghívást a világbajnoki címvédő trinidadi Jehue Gordon, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi két világbajnokság győztese összecsap egymással Székesfehérváron, mivel a 2011-es aranyérmes brit David Greene már korábban jelezte részvételét.

100 gáton szinte a múlt heti amerikai bajnokság döntője ismétlődhet meg. Igaz, a Sacramentóban aranyérmes Dawn Harper-Nelson nem lesz itt, ám a mögötte egy századdal lemaradva ezüstérmes Queen Harrison, a bronzérmes Lolo Jones és a negyedik Jasmin Stowers, valamint a bajnoki nyolcadik, idén 60 gáton fedett pályás világbajnok Nia Ali betérdel a rajtgépbe. Harrison formájáról sokat elárul, hogy hazája bajnokságának döntőjében 1.6 méter/másodperces ellenszélben futott 12.56 másodpercet, míg Lolo Jones 12.65 mp-es idővel ért célba.

Női 400 méteren is nagy nevekkel bővült a mezőny. Az amerikai váltóval olimpiai és világbajnok, egyéniben Londonban ötkarikás bronzérmes Dee Dee Trotter – aki ötödik lett hazája bajnokságán a múlt héten – is vállalta az indulást, mint ahogy a pekingi játékok ezüstérmese, a jamaicai Shericka Williams és a bahamaiak ifjú csillaga, Shaunea Miller is, aki az idén a fedett pályás vb-n nyert bronzérmet.

A Gyulai Memorial szinte minden számában kiemelkedő névsort sikerült összeállítaniuk a szervezőknek, így Pars Krisztián mellett olyan sztáratléták látogatnak el Székesfehérvárra, mint Carmelita Jeter, Ivan Uhov és Tianna Bartoletta.

(Fotó:cbc.ca/ibnlive.in.com)