Jump to content

5 szakasz, mely dönthet a sárga trikóról

2014. 07. 02. 12:18

Csütörtökön már csapatbemutató, szombaton pedig rajtol a 101. Tour de France, méghozzá az angliai Yorkshire-ből. Mint minden évben, az összetett győzelem megszerzésének szempontjából most is fontos lesz, hogy az igazán kemény szakaszokon hogyan teljesítenek az esélyesek. Éppen ezért sorra vesszük az idei francia kör öt legfontosabb szakaszát.

5. szakasz: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut, 155.5km (július 9.)
Bár messze nem lesz olyan ráós, mint a Paris-Roubaix, ez a szakasz is kirázhatja azért a lelket azokból, akik végighaladnak rajta. Nem kevesebb, mint 9 macskaköves szakasz nehezíti majd a keresek dolgát, ráadásul mindegyik az utolsó 87 kilométeren belül lesz.

10. szakasz: Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 161.5km (július 14.)
A francia nemzeti ünnepen igencsak meg fognak izzadni a mezőny tagjai. A szakasz során gyakorlatilag nem lesz olyan kilométer, amely ne emelkedne. Már 20 kilométer után jön egy második kategóriás emelkedő, majd még hét komolyabb felmenet vár a kerekesekre. Köztük négy brutális első kategóriás kapaszkodó, melyek mindegyike átlagosan több mint 8%-os meredekségű, míg a Col de Chevréres rövid, de kíméletlen szakasza olyan, mintha egy falra kellene feltekerni.

14.szakasz: Grenoble – Risoul, 177km (július 19.)
Ennek a szintén hegyi befutóval záruló szakasznak az az érdekessége, hogy már az előző nap során kímélik a szervezők a mezőnyt, hiszen a 13. szakasz is hatalmas mászásokat kínál, és erre tesz rá a július 19.-i szakasz, mely egy új csúcsot hoz a programba, a Risoult.

18. szakasz: Pau – Hautacam, 145.5km (július 24.)
A szervezők az utolsó hét egymás követő napjaira tervezték be a két legrövidebb szakaszt, melynek második felvonása a Hautacam-ba tartó, kevesebb, mint 150 kilométeres etap. Apró pikantéria, hogy ezen a szakaszon meg kell mászni a Col du Tourmalet csúcsát is, ami az egyik legendás emelkedő – ráadásul a hegyi menők utolsó esélye a pöttyös trikóért zajló harcban.

20. szakasz: Bergerac – Périgueux, 54km – egyéni időfutam (július 26.)
A háromhetes versenyek érdekessége, hogy hiába a sok ezer kilométernyi kemény tekerés, a bődületesen nehéz emelkedők és a hatalmas sprintek, az összetett győzelem sorsáról akár egy alig 1 órányi szakasz is dönthet. A Tour de France utolsó előtti szakasza az 54 kilométeres egyenkénti időfutam, ahol a sárga trikót meg lehet szerezni, de akár el is lehet veszíteni.