Jump to content

Ifjúsági olimpia - Magyar súlyemelő is indul Nankingban

2014. 07. 01. 09:24

Magyar súlyemelő is indulhat az augusztusi nankingi ifjúsági olimpián a sportág nemzetközi szövetségének (IWF) köszönhetően: az IWF a fennmaradt helyek újraelosztásakor Magyarországnak adta az egyik kvótát.

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke a szövetség honlapján tudatta, hogy Aján Tamás IWF-elnök javaslata alapján lesz magyar súlyemelő a kínai ifjúsági olimpián. Az MSSZ első embere hozzáfűzte, hogy megvárják július 5-ét, az olimpiai reménységek versenyét (ORV), amelyet Kazincbarcikán rendeznek meg, s - az edzőbizottság javaslata alapján - utána jelölik ki, hogy ki képviseli a magyar színeket Nankingban.

Aján Tamás az oroszországi Kazanyban rendezett junior vb zárónapja után az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta, hogy az összesen több mint félszáz magyar sportolót is felvonultató 2. nyári ifjúsági olimpián valón részvételhez szigorú kvalifikációs feltételeknek kellett megfelelni. Hozzátette, hogy a feltételrendszert a nemzetközi sportági szövetség a NOB-bal közösen dolgozta ki, így a kritériumok közé bekerült, hogy a kvalifikációnál egyszersmind az univerzalitásnak is érvényesülnie kell, vagyis az eredményességi megkötésen túl annak az egyetemességi elvnek is, hogy a lehető legtöbb ország képviseltesse magát az ifjúsági olimpián.

"Szingapúrban, az első ilyen világeseményen az egyik legsikeresebb sportág volt a súlyemelés, most is ez várjuk, s nagyon örülök, hogy az egész nankingi versenyt és az előkészületeket kézben tartó IWF-főigazgatóval, Ádámfi Attilával a nagyon szigorú feltételek mellett is megtaláltuk a módját, hogy lehetőséget kapjon Magyarország is" - jelentette ki Aján Tamás, hangsúlyozva, hogy ez a kvóta inkább afféle ösztönzést jelent.

"Én bízom benne, hogy a részvétel lökést fog adni a magyar súlyemelésnek. Becsületes helytállást várunk Nankingban. Örülök, hogy itt, Kazanyban is voltak magyar versenyzők, s az ifjúsági kvóta is azt fogja eredményezni, hogy egy sokkal szorosabb összefogással a magyar súlyemelésért dolgozó vezetők és edzők mindent megtesznek azért, hogy 2016-ra a lehető legjobb csapatot hozzák össze" - nyilatkozta az IWF magyar elnöke az MTI-nek.

A junior vb-n a négy magyar közül a legjobb eredményt a 94 kg-os Simon Bence érte el, aki összetettben nyolcadik lett. A 2. nyári ifjúsági olimpiát augusztus 16. és 28. között rendezik meg Kínában.

(Fotó:zimbio.com/nanjin2014.com)