Jump to content

Golf: révbe ért a tinisztár!

2014. 06. 23. 10:56

Az Egyesült Államok profi női golf-sorozatában, az LPGA Touron a hétvégén rendezték a U.S. Opent. Egy héttel a férfiak viadal után a nők ugyan azon a pályán mérték össze tudásukat, a végső győzelmet pedig az a Michelle Wie szerezte meg, akitől egész golfvilág már vagy tíz éve várta az igazán nagy kiugrást.

Michelle Wie-t az amerikai közvélemény úgy kezeli, mint a női Tiger Woods-ot, a különbség csak az a két játékos között, hogy előbbi a tornagyőzelmek terén nem áll még úgy, mint utóbbi. Ugyanakkor Woodshoz hasonlóan Wie-nek is már egészen fiatalon sikerült berobbannia a köztudatba, amatőrként második helyen zárt 15-évesen az LPGA Championshipen, majd harmadik lett a British Openen. Ez két olyan rangos és komoly múltra visszatekintő torna, ahol nem nagyon fordul elő, hogy egy tini az első három között zárjon.

A sikerek azonban elmaradtak, a fiatal lányt elkapta a hév, a népszerűség kis híján rossz útra terelte. A fital lány éveken át inkább azzal foglalkozott, hogy a férfiak között mérettesse meg magát. Tette ezt annak ellenére, hogy nem volt aktív szereplője a női profi sorozatnak, lévén nem szerezte meg az induláshoz elengedhetetlen "kártyát" (LPGA Tour card). Ennek ellenére játszott, hiszen folyamatosan hívták a szponzorok, hiszen elképesztő népszerűségéből profitálni akartak ők is. Ha Wie ott volt egy tornán, akkor mindenki más is ott akart lenni. Nem volt könnyű időszak, hiszen a tornagyőzelmek nem jöttek, persze a népszerűség nőt, a pénz pedig dőlt.

Wie ahogy cseperedett úgy érett be fejben is, szerencsére jó tanácsadói is voltak, így az Isten áldotta tehetség elmerült a munkába és pár év elteltével valódi klasszisként bukkant fel ismét a tornák élmezőnyében. Michelle Wie 2009-ben és 2010-ben is nyert tornát az LPGA Touron, ám idéntől lehet igazán azt mondani róla, hogy érett játékos, komoly repertoárral, akitől retteghetnek az ellenfelek. Az idény első Major-tornáján még „csak” másodikként zárt, ám a U.S. Openen nem kegyelmezett már senkinek.

Az Észak-Karolinában megrendezett U.S. Openen ő volt az egyetlen aki az elvárt ütésszám alatt tudott teljesíteni (-2), sőt túlélt egy olyan hullámvölgyet, amelyet nem sokan tudtak volna úgy kezelni, ahogy ő tette: a 16-os szakaszt elrontotta, két ütéssel az elvárt felett teljesített. Előnye egy ütésre csökkent, ám a 17-esen egy birdie-vel (az elvárt alatt egy ütéssel) zárt, 10 méterről talált be a lyukba, ezzel bebiztosította tornagyőzelmét, a 18-ason már az ellenfelek gratulálhattak. Michelle Wie mostani sikeréért 750 ezer dollárt kapott.

(Fotó:1steptobettergolf.com/usatoday.com)