Jump to content

Kozák papírforma, Kammerer meglepetésgyőzelmet aratott

2014. 06. 07. 09:21

Tegnap kikapott a négyessel, ma viszont K-1 1000 méteren simán győzött és ezzel kivívta az Európa-bajnoki részvétel lehetőségét a háromszoros olimpia bajnok Kammerer Zoltán. A nőknél nyert az olimpiai- és világbajnoki címvédő Kozák Danuta 500 egyesben, C-2 1000 méteren győzött a szintén vb-aranyérmes Vasbányai-Mike páros, férfi K-2-ben pedig a Tóth-Kulifai egység volt a leggyorsabb.

A 36 éves Kammerer Zoltán hatalmas meglepetésre tegnap mindenkit maga mögé tudott utasítani a férfi K-1 1000 méteres versenyszámában. Kevesebb mint 1 nappal azután, hogy az általa vezetett olimpiai ezüstérmes négyes szintén meglepetésre alulmaradt, pénteken simán, több mint 2 másodperccel győzött a háromszoros olimpiai bajnok a férfiak király számában, K-1 1000 méteren. Kammerer sikerének köszönhetően Európa-bajnoki induló, világversenyen 1996-ban állt rajthoz utoljára egyéni olimpiai számban.

„A négyesre készültem, úgy terveztem, hogy azt megnyerjük, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült – mondta a Kammerer Zoltán. 1000 egyesben csak egy jó pályát akartam menni, semmi görcs, semmi dac, semmi düh nem volt bennem, úgy voltam vele, hogy ezzel meg is kezdem a felkészülést a második válogatóra. Meglepett, hogy 500-nál egy hajóval, 700-nál pedig két hajóval vezettem, akkor pihentem 100 métert, mert azt hittem, hogy a végén jönni fognak a többiek, de felesleges volt, simán nyertem. A döntőbe kerülés jó eredmény lenne tőlem az Európa-bajnokságon, ha elindulok egyáltalán, de ez még sok mindentől függ.”

Kammerer Zoltán mögött közel másfél perccel lemaradva egy másik rutinos versenyző, Boros Gergely szerezte meg az ezüstérmet, a győztes csapattársa, Pauman Dániel pedig bronzérmes lett. A szám tavalyi legjobbja, a világbajnoki bronzérmes Dombvári Bence a jelek szerint még nem heverte ki teljesen két héttel ezelőtti betegségét, a döntőben csak kilencedik lett.

Női K-1 500 méteren közel sem született a férfi egyeshez mérhető meglepetés, Kozák Danuta meggyőző fölénnyel tudott nyerni.

„Idén három nagy név hiányzik a mezőnyből, ezzel együtt nem volt könnyű győzni, jól mentek a lányok – mondta az olimpiai bajnoknő. Nekem jobban esett ez a pálya, mint a két héttel ezelőtti a világkupán, de úgy érzem, hogy még ehhez képest is tudok fejlődni a következő válogatóra.”

Kozák mögött a második és a harmadik helyért hatalmas verseny zajlott Kárász Anna és Szabó Gabriella között. A szegedi versenyző az utolsó 50 méteren látványosan lelassult, így Szabó lett a második, Kárász a harmadik, Vad Ninetta pedig a negyedik helyen futott be, vagyis az Európa-bajnokságon is összeülhet a két héttel ezelőtti világkupán győztes női négyes.

C-2 1000 méteren is a világbajnoki címvédő páros győzött. Vasbányai Henrik és Mike Róbert már a rajt után meglépett a mezőnytől és tulajdonképpen végig tartani tudta előnyét. Mögöttük a Varga Dávid, Vass András duó lett a második és a fiatal Bodonyi-Viola páros a harmadik.

„Kemény volt nekünk ez az 1000 méter ebben a hátszélben, a végére már fájt, nem is kicsit – meséli Mike Róbert. Gyorsan kezdtünk, nem akartuk, hogy elbízzák magukat a többiek, ezért a végére elfáradtunk, de azért maradt bennünk némi tartalék. Örülünk neki, hogy tartjuk a szintet, amit elkezdtünk tavaly. Itthon az 1000 páros folyamatosan a mienk, remélem így lesz a nemzetközi mezőnyben is.”

A férfi négyesekhez és egyesekhez hasonlóan K-2 1000 méteren is borult a papírforma, győzött Tóth Dávid és Kulifai Tamás, akik ezen a távon ugyan még nem értek el jelentős eredményt, 500 párosban viszont világbajnokok lettek Szegeden, még 2011-ben. Győzelmükkel ők is Európa-bajnoki résztvevők lehetnek, annak ellenére, hogy tegnap négyesben kikaptak. Mögöttük majdnem két másodperccel lemaradva lett második a fiatal Ceiner-Hufnágel páros, a harmadik helyett pedig a Noé testvérek szerezték meg. Az olimpiai címvédő Dombi-Kökény duó sokáig versenyben volt a dobogóért, de végül feladták és utolsók lettek.

„A tegnapi fiaskó miatt mindent feltettem egy lapra, nem indultam el 1000 egyesben, hogy a párost meg tudjuk csinálni – mondta Tóth Dávid. Bevállalós első 500 métert mentünk, a rajt után így nem ragadtunk be a mezőnybe és végig vezetni tudtunk. Nagyon örülök, hogy sikerült, ez némileg kárpótol a négyesért, főleg úgy, hogy Kammerer Zoli megnyerte az egyest, ezek után már csak azért drukkolok, hogy Pauman Dani is győzzön 5000 méteren. Nagyon jó, összetartó csapat a mienk, a második válogatón meg akarjuk csinálni a négyest is.”

Az első válogató holnap reggel 8-kor az 500 méteres előfutamokkal folytatódik. Szombaton 9, vasárnap pedig 10 döntőt rendeznek a felnőtteknek Szegeden.

(Fotó:mkksz.hu)